Νέα κρούσματα ιλαράς σε προσωπικό περιφερειακών νοσοκομείων

Τρί, 23/01/2018 - 22:12 / Tags: ΠΟΕΔΗΝ, Ιλαρά, Νοσοκομεία
Νέα κρούσματα ιλαράς σε προσωπικό περιφερειακών νοσοκομείων

Νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν σε επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας αυτή τη φορά, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει έλλειψη αντιδραστηρίων για τον έλεγχο αντισωμάτων του προσωπικού και των ασθενών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η φαρμακοποιός του Νοσοκομείο Αμαλιάδας νοσηλεύτηκε μία εβδομάδα σε Νοσοκομείο της Πάτρας με βαριές επιπλοκές από ιλαρά, ενώ μια νοσηλεύτρια της Παθολογικής Κλινικής και γραμματέας του Σωματείου επίσης πριν μία εβδομάδα παρουσίασε υψηλό πυρετό και συμπτώματα ιλαράς. Επίσης, υποστηρίζει ότι και άλλοι νοσηλευτές αυτή τη στιγμή εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς (υψηλό πυρετό κ.α.).

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε ένα αντιδραστήριο για τον έλεγχο αντισωμάτων του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με συμπτώματα ιλαράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπου την Κυριακή 21 Ιανουαρίου διεκομίσθει με συμπτώματα ιλαράς η νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

«Εξετάστηκε στα ΤΕΠ αλλά το Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας Πατρών" δεν διέθετε αντιδραστήρια, όπως την ενημέρωσαν, για να διαπιστώσουν εάν πάσχει από ιλαρά. Η συνάδελφος πήγε σπίτι της και την άλλη ημέρα όπως της συνέστησαν οι γιατροί πήγε και έκανε έλεγχο για να διαπιστώσει εάν πάσχει από ιλαρά. Δεν είχε επιλογή. Παρά μόνο να απευθυνθεί Ιδιωτικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Φυσικά έκανε την εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο και πλήρωσε από την τσέπη της. 40 – 50 ευρώ κοστίζει η εξέταση στα ιδιωτικά εργαστήρια. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από ιλαρά. Λόγω σοβαρών επιπλοκών από την Αμαλιάδα επειγόντως διακομίσθει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου και νοσηλεύεται με βαριά συμπτώματα», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Και συμπληρώνει ότι, υπάρχει και νοσηλεύτρια των ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Αγίου Ανδρέα» που νοσηλεύεται με επιπλοκές της ιλαράς στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για χαλαρότητα τόσο στο θέμα της ιλαράς, όσο και ως προς το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες, γάντια, που είναι απαραίτητα για την προστασία των επαγγελματιών υγείας από την ιλαρά.

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της επιδημίας της ιλαράς περισσότεροι από 30 υγειονομικοί έχουν προσβληθεί από ιλαρά, ενώ τα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει τα 1.185 σύμφωνα με καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και την περασμένη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.