Απόλυτη πλειοψηφία αλλά όχι θρίαμβος για τον Μακρόν - Εκτίμηση για 355 έδρες

Κυρ, 18/06/2017 - 23:08 / Tags: Μακρόν, Γαλλικές εκλογές
Απόλυτη πλειοψηφία αλλά όχι θρίαμβος για τον Μακρόν-Εκτίμηση για 355 έδρες

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Ipsos-Sopra Steria ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά όχι τον θρίαμβο που ήλπιζε.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» και των συμμάχων του Modem κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 355-403 έδρες στις 577 συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τριών εταιρειών δημοσκοπήσεων (Kantar Sofres-Onepoint, Ipsos-Sopra Steria, Elabe).

Οι Ρεπουμπλικανοί/UDI/DVD 107-131 έδρες
Σοσιαλιστικό κόμμα/PRG/EELV/DVG 30-48 έδρες
Μελανσόν και ΚΚΓ 22-28 έδρες
Σύμφωνα με την εταιρεία Kantar Sofres

Δημοκρατία εμπρός 319 έδρες
Modem 45 έδρες
Οι Ρεπουμπλικανοί 131 έδρες
Σοσιαλιστικό κόμμα 30 έδρες
Διάφοροι αριστεροί 13 έδρες
Οικολόγοι 1 έδρα
Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 16 έδρες
Κομμουνιστικό κόμμα 9 έδρες
Εθνικό Μέτωπο 6 έδρες
H αποχή εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ 56,6-58%.

Νέα εκτίμηση στις 22:30 δίνει λιγότερες έδρες στον Μακρόν: 355-365, μαζί με τον εταίρο του Modem

Ο Benjamin Griveaux, εκπρόσωπος του κόμματος Μακρόν, αναγνώρισε έμμεσα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι ιστορική παλίρροια:

«Εχουμε μια καθαρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία μαζί με τους εταίρους μας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία και μια αντιπολίτευση. Είναι καλό νέο. Πριν από δύο εβδομάδες μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε αντιπολίτευση, μετά μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία...» δήλωσε στο κανάλι TF1.

Στο ίδιο κλίμα έκανε δηλώσεις και ο Christophe Castaner, κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Οι Γάλλοι μας έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία, αλλά δεν θέλησαν να μας δώσουν λευκή επιταγή. Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ισως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα».

Εχασε η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν -Βγήκε ο δεξιός υποψήφιος

Ο δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής της πόλης Τουκέ, όπου έχει το εξοχικό του και ψηφίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, Daniel Fasquelle εξελέγη εκ νέου βουλευτής και επικράτησε στους υποψηφίους του κόμματος Μακρόν, εκ των οποίων η Τιφέν Οζιέρ, κόρη της Μπριζίτ Μακρόν. Πρόκειται για μια ήττα άκρως συμβολική, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

«Μας έλεγαν ξεπερασμένους, παλιομοδίτες, μακριά από την πραγματικότητα της αληθινής Γαλλίας. Μας έλεγαν δηλαδή ότι είμασταν για τα σκουπίδια. Αλλά αντέξαμε. Αντέξαμε την απίστευτη επικοινωνιακή πίεση σε εθνικό επίπεδο. Εδώ που θεωρείται κάστρο της «Δημοκρατίας εμπρός», σήμερα έγινε πάλι κάστρο της δεξιάς! Εμφανίστηκε εδώ ένα ντουέτο και κάποια που εμφανίστηκε ως αναπληρώτρια [η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν], αλλά ήταν η υποψήφια πραγματικά. Η επικοινωνιακή υπερέκθεση αυτής της αναπληρώτριας προκάλεσε ταραχή», δήλωσε ο δήμαρχος-βουλευτής της πόλης Τουκέ, ενώ μπροστά στο δημαρχείο είχε στηθεί γλέντι.
 

Ο προσωρινός επικεφαλής του δεξιού κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Η προεκλογική μας εκστρατείας μας επέτρεψε να εκλέξουμε μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», δήλωσε.

H Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν:

«Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους» είπε η ακροδεξιά ηγέτης, ενώ οι οπαδοί της φώναζαν στην κατάμεστη αίθουσα «Κερδίσαμε! Κερδίσαμε!».

Ας σημειωθεί ότι το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν και αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Florian Philippot δεν εκλέγεται βουλευτής.

Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Μασσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχή-ρεκόρ.

«Εχουμε μια σαρωτική πλειοψηφία. Ωστόσο μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και καλά νέα, και μάλιστα πολύ καλά. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι η μαζική αποχή που εκφράστηκε σήμερα έχει ένα πολιτικό μήνυμα. Ο λαός μας μπήκε σε μια μορφή γενικής απεργίας και απέδειξε ότι οι θεσμοί που θέλουν να οργανώσουν την κοινωνία είναι μαραζωμένοι όπως και η θλιβερή μειοψηφία που έχει όλες τις εξουσίες. Βλέπω σε αυτή την αποχή μια ενέργεια που θα πρέπει να την καλέσουμε σε μάχη».

«Προειδοποιώ την νέα εξουσία ότι δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα μέτρο έδαφος από τα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αγώνα», πρόσθεσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.

Αποχή ρεκόρ

Σήμερα, 18 Ιουνίου, γράφεται στη Γαλλία ο επίλογος μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας. Είναι η όγδοη φορά μέσα σε έναν χρόνο που οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες (μαζί με τις προκριματικές για τους υποψηφίους προέδρους) κάνοντας έναν πολιτικό μαραθώνειο ο οποίος διήρκησε για πάνω από έναν χρόνο.

Ολα δείχνουν ότι κουρασμένοι από αυτόν τον μαραθώνειο οι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες και η αποχή αναμένεται να καταγράψει ιστορικά ποσοστά στη Γαλλία.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή ήταν στο 35,33%, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, πιθανόν το πιο χαμηλό στην ιστορία, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Στον α' γύρο, και ενώ η συμμετοχή κρίθηκε ιστορικά χαμηλή, η συμμετοχή την ίδια ώρα ήταν 40.75%. Αυτή τη φορά η συμμετοχή έπεσε κατά 5 μονάδες και βρίσκεται, το απόγευμα της Κυριακής, 18 Ιουνίου, σε απόλυτο χαμηλό ρεκόρ για γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr