Μείωση των δημοτικών τελών προανήγγειλε ο Καλογιάννης - Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου Λαρισαίων για το 2105

Μείωση των δημοτικών τελών προανήγγειλε ο Καλογιάννης - Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου Λαρισαίων για το 2105

 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ονομαστική ψηφοφορία, με 28 ναι των δημοτικών συμβούλων, 8 όχι και 3 ναι των προέδρων τοπικών κοινοτήτων, ο ισολογισμός – ταμειακός απολογισμός του 2015 του Δήμου Λαρισαίων.

«Σπείραμε, έχουμε διαθέσιμα, είμαστε φερέγγυοι και το αποδείξαμε, έχουμε οργανωθεί, ο Δήμος Λαρισαίων είναι σε θέση να παράξει έργο και θα το υλοποιήσει. Θα είναι η μόνη Δημοτική αρχή – και θα είναι «ντάλα μεσημέρι»- που θα μειώσει τα τέλη των πολιτών, χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη βιωσιμότητα του Δήμου», σημείωσε με ένταση ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων επί του θέματος. Ο κ. Καλογιάννης κατηγόρησε εμμέσως την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης για μηδενισμό του δημοτικού έργου, που στόχο έχει να «δρέψει» καρπούς, σημειώνοντας παράλληλα πως μια τέτοια κριτική δεν είναι χρήσιμη για τους πολίτες.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η δημοτική αρχή ότι δεν έχει παρουσιάσει έργο, σημείωσε «θα ήταν τρελή μια δημοτική αρχή αν είχε διαθέσιμα και δεν τα μετέτρεπε σε έργα». «Δε θα υπάρξει προεκλογική χρονιά», συνέχισε ο κ. Καλογιάννης, «στην πόλη εξελίσσεται ένα σημαντικό έργο. Θα συνεχίσουμε να νοικοκυρεύουμε το Δήμο και να κάνουμε έργο ανταποδοτικό στους πολίτες», προαναγγέλλοντας πως η κορύφωση του έργου της Δημοτικής Αρχής θα σημειωθεί τα έτη 2017 - 2018.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Νταή, ο οποίος παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου για το έτος 2015, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «οικονομική υγεία» του Δήμου και αύξηση των ταμειακών του διαθεσίμων.

Ρένα: Δεν κάνατε τίποτα το 2015

Σκληρή κριτική άσκησε στα λεγόμενα του κ. Νταή η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έκανε κανένα νέο έργο στη Λάρισα το 2015. «Δεν ανταποδώσατε τίποτα σε έργο στους πολίτες της Λάρισας και έτσι προέκυψε το ταμειακό διαθέσιμο. Με τρόπο λειτουργείτε και το 2016, ακολουθώντας μια φιλοσοφία που δεν είναι χρήσιμη στους δημότες», σημείωσε η κα Καραλαριώτου, δηλώνοντας πως καταψηφίζει τον απολογισμό.

Κώστας Τζανακούλης: Μην κάνετε συγκρίσεις...

«Είναι πολύ νωρίς να συγκρίνετε τα δικά σας στοιχεία με αυτά της προηγούμενης δημοτικής αρχής», σημείωσε ο Κώστας Τζανακούλης, κάνοντας λόγο για υποννοούμενα που άφησε ο κ. Νταής κατά την παρουσίαση των στοιχείων. Ο κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η παράταξή του όταν ανέλαβε τη Δημαρχία το 1999, καθώς τότε ο Δήμος Λαρισαίων ανήκε στους 2 πιο υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας. «Ήταν φοβερά δύσκολο το έργο μας να φτάσουμε το Δήμο εκεί που τον φτάσαμε. Κάντε τη δική σας πολιτική και αφήστε τις συγκρίσεις», κατέληξε ο κ. Τζανακούλης.

Έκτορας Νασιώκας: Κάντε γενναιότερες παρεμβάσεις...

 «Η οικονομική ευρωστία του Δήμου θα πρέπει να συνοδεύεται από γενναιότερες παρεμβάσεις, πολλές από τις οποίες δεν είδαμε αυτά τα χρόνια», τόνισε ο Έκτορας Νασιώκας, δηλώνοντας πως θα υπερψηφίσει τον απολογισμό, προτείνοντας παράλληλα οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην πόλη να μη θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Δήμου.

Ντίνος Διαμάντος: Δεν «διορθώθηκε»  η Δημοτική Αρχή...

Για πολιτική ταύτιση της Δημοτικής Αρχής με την διαμορφωμένη κεντρική πολιτική «που στερεί τη δυνατότητα από τους ΟΤΑ να ενδυναμώσουν με μόνιμο προσωπικό εκεί που πραγματικά υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αποδίδουν» έκανε λόγο ο Ντίνος Διαμάντος.

«Ούτε περιστολή δαπανών προς εξοικονόμηση πόρων έγινε, ούτε αναπτυξιακή πολιτική με προστιθέμενη αξία θέσεων εργασίας και κεφαλαίου για την πόλη και την τοπική κοινωνία δρομολογήθηκε, ούτε οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης βελτίωσαν τη ζωή τους και την προοπτική διαβίωσης στην πόλη μας (κατ’ ομολογία της ίδιας της ΔΑ που επαίρεται σε κάθε ευκαιρία για την … αύξηση των προσερχόμενων στις Κοινωνικές Δομές επιβεβαίωσης της φτώχιας)», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντίνος Διαμάντος, θυμίζοντας πως με τη θετική ψήφο της παράταξης στον  Προϋπολογισμό του 2015 είχαν κατατεθεί « οι ενστάσεις και ανησυχίες μας οι οποίες δεν έτυχαν «ευήκοων ώτων» για μία διορθωτική πολιτική στη συνέχεια».

Κρίκης: Αποτυπώνεται με νούμερα η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής 

«Ο ισολογισμός της Δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. αποτυπώνει πλήρως τις μνημονιακές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 2015, που ψήφισαν από κοινού η δημοτική αρχή με τον κ. Διαμάντο, την ανοχή του κ. Νασιώκα, την ουσιαστική συμφωνία των κ. Τζανακούλη, Καραλαριώτου, παρά την αρνητική ψήφο τους και φόρτωσε νέα φορολογικά βάρη στο λαό της πόλης», σημείωσε ο Πέτρος Κρίκης.

Σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική του Δήμου ο κ. Κρίκης τόνισε πως « τα πολυδιαφημισμένα «κοινωνικά τιμολόγια» απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, δεν καλύπτουν τη μεγάλη μάζα των χαμηλόμισθων, απλήρωτων, συνταξιούχων κτλ. Μάλιστα η κοροϊδία είναι τόσο μεγάλη που ενώ κάνει λόγο η δημοτική αρχή για πάγωμα τελών και μειώσεις σε ευπαθείς ομάδες του δήμου, το ίδιο διάστημα η ΔΕΥΑΛ προχώρησε σε πάνω από 13.501 πράξεις σφραγίσεων, αφαιρέσεων υδρομέτρων από λαϊκές οικογένειες, «τσουβαλιάζοντας» τους «μπαταχτσήδες» μεγαλοοφειλέτες με τα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου», καταλήγοντας πως η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον τον ισολογισμό – ταμειακό απολογισμό του 2015.