«Μουσικά Καμώματα» στο Λαογραφικό Μουσείο

Πέμ, 12/10/2017 - 21:28 / Tags: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο
«Μουσικά Καμώματα» στο Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ξεκίνησε τα προγράμματα μουσειακής αγωγής για τη σχολική χρονιά 2017-2018 με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικά Καμώματα», κατά τη διάρκεια του οποίου ζωντάνεψε η μουσική κληρονομιά των χρόνων της Παράδοσης.

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 43ου Δ.Σ Λάρισας που συμμετείχαν, ήρθαν σε επαφή με πληθώρα ερεθισμάτων σχετικά με την παραδοσιακή μουσική. Συγκεκριμένα,  μέσα από ακούσματα, μουσικά όργανα από τη συλλογή του Μουσείου, καθώς και παλιές φωτογραφίες αναγνώρισαν ήχους και διέκριναν τα κύρια χαρακτηριστικά της μουσικής και των οργάνων παλαιότερων εποχών.

Έτσι, ανακάλυψαν το σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η μουσική στις παραδοσιακές κοινωνίες, συνδέοντάς τη με τα κύρια στάδια του κύκλου της ζωής του ανθρώπου και με τις ετήσιες γιορτές και έθιμα.

Στη συνέχεια, τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια, ενώ στο τέλος έκαναν χειροτεχνίες, ζωντανεύοντας την παράδοση των χειροποίητων μουσικών οργάνων και αξιοποιώντας όσα αποκόμισαν από την εκπαιδευτική δράση.