Ελευθερία Τζανακούλη: Η «ψυχή» του Free Market Road Show μας… απειλεί: Να τα περιμένετε όλα – Τι απαντά για το σάλο με τη χορηγία γνωστών οίκων ανοχής

Ελευθερία Τζανακούλη: Η Λαρισαία «ψυχή» του Free Market Road Show μας …απειλεί: Να τα περιμένετε όλα... – Η απάντησή της για το σάλο με την χορηγία γνωστών οίκων ανοχής

«Ό,τι ονειρεύεστε ή ότι σκέφτεστε να κάνετε, ξεκινήστε και κάντε το. Το θράσος εμπεριέχει ευφυΐα, δυναμική και μαγεία. Αρχίστε τώρα!» Υιοθετώντας τη φράση αυτή του Γκαίτε η Ελευθερία Τζανακούλη δίνει το στίγμα της: Νέα, δυναμική, με βλέμμα πολλά υποσχόμενο, έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό της Λάρισας το 2014, μπαίνοντας στην «αρένα» των Δημοτικών Εκλογών με την παράταξη Λάρισα Πόλη του Αύριο, του Κωνσταντίνου Τζανακούλη.

Η Ελευθερία Τζανακούλη, ανηψιά του πρώην δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, να πάει ψηλά και να ξανακερδίσει το «χαμένο» έδαφος. Βάζει υψηλούς στόχους και ξέρει ότι με σκληρή δουλειά και προσήλωση θα τα καταφέρει.

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αντιπρόεδρος της Youth Business Network και τακτικό μέλος της δημοτικής επιχείρησης της Λάρισας, ΔΗΚΕΛ. Όσο για το αν πρόκειται να τη δούμε ξανά υποψήφια στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, προτιμά για την ώρα να κρατήσει τα «χαρτιά» της κλειστά…

Η συζήτησή μας γίνεται με αφορμή το πανευρωπαϊκό συνέδριο Free Market Road Show που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου στον 2ο όροφο του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Free Market Road Show; Ήταν «γέννημα» της κρίσης που «χτύπησε» την Ελλάδα;

Σίγουρα θα ήταν λάθος να πούμε ότι το Free Market Road Show έρχεται ως απάντηση στην ελληνική οικονομική κρίση καθώς είχε εμπνευστεί πριν δέκα χρόνια, τότε που ακόμα η Ελλάδα ευημερούσε. Σκοπός τόσο μεγάλων διοργανώσεων με ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, πολιτικούς, δεν είναι να δώσει απαντήσεις, αλλά να προβλέψει γεγονότα και αρνητικές απόρροιες πριν αυτά εμφανιστούν. Φυσικά εδώ και 3 χρόνια που φιλοξενεί η οργάνωση μας το Fmrs στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του επίκαιρου ευρωπαϊκού θέματος, ενσωματώνει και εθνικές θεματολογίες με Έλληνες εισηγητές.

Σε ποιους απευθύνεται το Free Market Road Show; Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμά του;

Το fmrs απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως, με ιδιαίτερη προσοχή στους νέους (όπως φαίνεται και από τις δράσεις μας που αφορούν εξολοκλήρου νεαρές ηλικίες), γιατί αυτοί είναι το μέλλον της χώρας μας. Όπως θα δείτε και στο πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα, περιλαμβάνονται ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης από καταξιωμένους επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικών κλπ, που αφορούν την κυρίαρχη θεματολογία του συνεδρίου <The world after Brexit and Trump>  αλλά εφόσον πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στη Λάρισα, θέλαμε να θέσουμε και ως υπό ενότητα τον πρωτογενή τομέα ως μοχλό ανάπτυξης και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ένα πάνελ στο οποίο κάποιοι από τους εισηγητές δεν θα μπορούσαν να μην είναι ο Υφυπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και τροφίμων κος Βασίλης Κόκκαλης και  ο πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων Κωνσταντίνος Τζανακούλης.

Free Market Road Show στη Λάρισα.  Τι ακριβώς να περιμένουν οι Λαρισαίοι από αυτή τη διοργάνωση;

Να τα περιμένουν όλα! Μιλάμε για ένα συνέδριο που δεν φοβήθηκε τη λογοκρισία και ούτε τη φοβάται. Οι εισηγητές μας, πετυχημένοι στο αντικείμενο τους, είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Προσδοκώ σε γόνιμες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ εισηγητών-κοινού και φυσικά τη γνωριμία της τοπικής κοινότητας της Λάρισας με τη ybn και τις δράσεις της.

Αλήθεια, η κρίση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε «ευκαιρία»;

Φυσικά, δηλαδή τι μου λέτε; Αν ένα δάσος καεί δεν ξανά φυτρώνει; Υπάρχει μια παραδοχή στη διεθνή διπλωματία, που λέει ότι ενδεχομένως οι λύσεις μεγάλων προβλημάτων, να προκύπτουν μετά από κρίσεις, μικρές ή μεγαλύτερες, δεν έχει σημασία. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η αποδοχή του προβλήματος, είναι το ήμισυ του παντός. Κατά την άποψη μου, σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, η απομόνωση και η αναμονή δεν είναι λύση. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι είτε ευρωπαϊκοί είτε άλλου είδους, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Το σίγουρο είναι πως αυτή η κρίση θα γεννήσει τους νικητές της επόμενης ημέρας. Είναι καιρός λοιπόν να δοκιμάσουμε ό,τι νέες ιδέες έχουμε στο οπλοστάσιο μας. «Ό,τι ονειρεύεστε ή ότι σκέφτεστε να κάνετε, ξεκινήστε και κάντε το. Το θράσος εμπεριέχει ευφυΐα, δυναμική και μαγεία. Αρχίστε τώρα», συμβούλευε  ο Γκαίτε. Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή του.

Μια και βρισκόμαστε στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, πιστεύεις ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να δώσει «ώθηση» στην ανάπτυξη;

Κατά κύριο λόγο η Ελλάδα είναι αγροτική και τουριστική χώρα. Δηλαδή τι να κάνουμε τώρα που δεν έχουμε τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας;  Η ελληνική γεωργία καλείται να βρει τη θέση της μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Η απελευθέρωση των αγορών, ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η αλλαγή των προτύπων διαβίωσης και επομένως της ζήτησης ασκούν ισχυρές πιέσεις τις οποίες η χώρα θα πρέπει να διαχειριστεί με επιτυχία προκειμένου η γεωργία να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Πέραν όμως της οικονομικής σημασίας της γεωργίας, τα τελευταία έτη έχει γίνει εμφανής η συνεισφορά της σε πολλαπλά επίπεδα και έχει αναγνωριστεί η «πολύ-λειτουργικότητά» της. Παρότι η συμβολή της στο ΑΕΠ είναι χαμηλή, αν ασκηθούν πολιτικές συνέργειας με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, η προστιθέμενη αξία και το όφελος όλων θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Οι φιλοδοξίες σας;

Ο οργανισμός μας η Youth Bussiness Network, που ξεκίνησε σαν ένα φοιτητικό γκρουπ αν θέλετε, και τώρα έχει γίνει ίσως και το καθημερινό μας αντικείμενο ενασχόλησης, φιλοδοξούμε και κατόπιν κάποιων νέων συνεργασιών να ιδρυθεί ένα νέο παράρτημα μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς πριν δυο χρόνια εγκαινιάσαμε το παράρτημα μας στην Ιεραμπάτ της Ινδίας και πραγματικά αισθανόμαστε τα όνειρα μας να πραγματοποιούνται. Οι δράσεις μας φυσικά αφορούν την ανάπτυξη επιχειρηματικής συνείδησης σε νέους ηλικίας 18-30 ετών, τη διευκόλυνση συνεργασιών μεταξύ νέων επιχειρηματιών, τη βοήθεια ως προς την συγγραφή επιχειρηματικών πλάνων, τη ανταλλαγή νέων μέσω του προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs, τη διοργάνωση προγραμμάτων όπως και αποστολή συμμετεχόντων στο Youth in Action, τη δημιουργία ενημερωτικών ημερίδων και τακτικών συνεδρίων, την έκδοση ενημερωτικών εντύπων σχετικά με την επιχειρηματικότητα καθώς και η έκδοση βιβλίου σχετικά με τις μεθόδους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη διεθνών επαφών για την εξασφάλιση επενδύσεων στην Ελλάδα, την παροχή εκπαιδευτικών υποτροφιών από διεθνή ινστιτούτα του εξωτερικού και δημιουργία forum νέων επιχειρηματιών με ειδικούς τεχνοκράτες.

Το διεθνές περιβάλλον αλλάζει… Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη κάνει αίσθηση ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ. Πώς πιστεύεις ότι επηρεάζει αυτό τη χώρα μας;

Πολύ καλή ερώτηση και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να πω, πως αυτή είναι η θεματολογία του συνεδρίου και θα ήταν άδικο να προσπαθήσουμε να την αναλύσουμε σε τρία λεπτά όταν θα φιλοξενήσουμε στο fmrs πάνω από δέκα ειδικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες που θα κληθούν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα. Οπότε σας περιμένουμε στο συνέδριο…

Κλείνοντας, δε θα μπορούσα να μη σε ρωτήσω πώς είδες όλο αυτό τον «σάλο» που δημιουργήθηκε για το γεγονός ότι μεταξύ των διοργανωτών του συνεδρίου είναι και γνωστοί οίκοι ανοχής της Λάρισας…

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ένα κακό, κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος! Είναι λυπηρό ένα τόσο σημαντικό συνέδριο να γίνεται γνωστό λόγω των χορηγών. Όσον αφορά τους χορηγούς λοιπόν, όπως είδατε και στη μακέτα, υπάρχουν σημαντικές επιχειρήσεις, μεγάλης εμβέλειας, αρωγοί στην προσπάθεια μας. Πολλές επιχειρήσεις μας έστειλαν τις προτάσεις τους για να συνεργαστούμε στο fmrs της Λάρισας και εμείς επιλέξαμε.. αυτούς που αγαπάμε!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα… Τι αγαπάς να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος και όταν αυτός υπάρχει, προτιμώ να τον χαρίζω στην οικογένεια και στους φίλους μου. Ο μεγαλύτερός μου έρωτας είναι τα ταξίδια στα πιο απίθανα μέρη, ενώ αγαπημένος προορισμός αποτελεί η Κωνσταντινούπολη και τα Μικρασιατικά παράλια. Η ατμόσφαιρα και το κλίμα στην παλιά Ελλάδα, είναι σαν από παραμύθι!

Κεφάλαιο Δημοτικές εκλογές… Θα το επιχειρούσες ξανά;

Ο καιρός γαρ εγγύς…

 

Free Market Road Show 2017

10 Μαΐου, Επιμελητήριο Λάρισας,  2ος όροφος, Παπακυριαζή 44, στις 15:30 μ.μ.

Υπεύθυνη συνεδρίου:  Ελευθερία Τζανακούλη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Eπίσημη ιστοσελίδα του Free Market Road Show: http://freemarket-rs.com/

Eπίσημη περιοδεία του Free Market Road Show 2017: http://freemarket-rs.com/tour2017/

Eπίσημη εκδήλωση του Free Market Road Show 2017 Λάρισας: https://www.facebook.com/events/402187730153652/?notif_t=plan_user_assoc...

*Το Free Market Road Show  εκτός από τη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και στη Λευκωσία της Κύπρου.

 

Βιβή Ζαχοπούλου