Φώτης Βακιρτζηδέλης: Δεν ξεχωρίζει το επάγγελμα του με τις πολυδιάστατες δραστηριότητες του. Όλα τα κάνει με το ίδιο πάθος.

Φώτης Βακιρτζηδέλης

Ο Φώτης Βακιρτζηδέλης γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη έζησε κάποια διαστήματα στην Κύπρο, στα Χανιά, στην Αθήνα και εδώ και είκοσι πέντε χρόνια είναι εγκατεστημένος στην Λάρισα. Ο ίδιος λέει: Έζησα σε όμορφα μέρη αλλά τελικά βρήκα το λιμάνι μου σε πόλη που δεν έχει θάλλασα.
Αν ρωτήσεις τον Φώτη Βακιρτζηδέλη με τι ακριβώς ασχολείται θα δυσκολευτεί να σου απαντήσει. Μοιράζοντας τον χρόνο και την ενέργεια του σε πολλές δραστηριότητες δεν ξεχωρίζει το επάγγελμα με τα ενδιαφέροντα του. Όλα τα κάνει με το ίδιο πάθος. Τελειομανής, επίμονος και μεθοδικός  πολλές φορές γίνεται πιεστικός με όσους έρχεται σε επαφή στοχεύοντας πάντα στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον χαρακτηρίζουν δύστροπο αλλά αποτελεσματικό. Με το μόνιμο χαμόγελο του, το χιούμορ του αλλά και τις εκρήξεις του όταν κάτι δεν πάει καλά  έχει δημιουργήσει πολλούς φίλους αλλά και αρκετούς εθχρούς. Και για τους δυο λέει «κάνουν αυτό που τους λέει η καρδιά και το μυαλό τους. Δεν θα τους κρίνω εγώ».
   
Επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το marketing μικρών επιχειρήσεων αλλά είναι γνωστός από την ενασχόληση του με την δημοσιογραφία και τον Εθελοντισμό.  Υποστηρίζει πως «από την δουλειά χορταίνει η κοιλιά μας και από τα υπόλοιπα το μυαλό και η ψυχή μας».  Στην δουλειά του αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ένστικτο και η σωστή αξιολόγηση των αναγκών μιας επιχείρησης στην επικοινωνία. Είναι της άποψης θα πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία επιχείρησης και πελάτη με το δυνατόν χαμηλότερο κόστος αλλά με βάση πάντα την ειλικρίνεια «γιατί κορόιδα δεν υπάρχουν. Μια φορά θα ξεγελάσεις κάποιον. Μετά δεν θα υπάρχεις γι’ αυτόν και στο τέλος δεν θα υπάρχεις καθόλου». Φέρνει σαν παράδειγμα την συνεργασία του με τα ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ MARKET λέγοντας: «μπορεί να μην έχουν το μέγεθος των μεγάλων αλυσίδων αλλά έχουν την ντομπροσύνη του Έλληνα και είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ζουν και παράγουν στην Λαρισαϊκή κοινωνία και αυτό τους κάνει ένα με τον πελάτη τους. Έτσι έχοντας τα ίδια προϊόντα με τις μεγάλες αλυσίδες, τα προσφέρουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Το μήνυμα “ο φθηνός Λαρισαίος γείτονας σας” είναι 100% αληθινό και αυτό είναι που με κάνει να το στηρίζω με πάθος. Γιατί κανένας δεν θα με φτύσει στον δρόμο επειδή τον κορόιδεψα. Τέτοιες συνεργασίες θέλω».

Με την δημοσιογραφία έχει μα “περίεργη” σχέση. Γράφει από τα 18 του αλλά δεν έχει ποτέ βιοποριστεί απ’ αυτό εκτός από τις περιόδους που εξέδιδε κάποια περιοδικά. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα μέσα στην Θεσσαλονίκη (εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ και είχε και ένα πέρασμα από την ΕΤ3). Στην Λάρισα έγραφε άρθρα στην “The Match Θεσσαλίας”  όταν ήταν Διευθυντής της ο Γιώργος Τράντας και ήταν διευθυντής στο περιοδικό Larissa Life σε όλη την διάρκεια που αυτό εκδιδόταν. Έχει εκδώσει το πρώτο free magazine στην Ελλάδα, το περιοδικό “Κίνηση” στην Θεσσαλονίκη το 1986 και το μηνιαίο περιοδικό must στην Λάρισα.  Κάνει ραδιόφωνο από την εποχή που δεν υπήρχαν ακόμη οι συχνότητες και έβγαιναν στον αέρα οι περίφημοι «πειρατές». Συνεχίζει για 20η χρονιά την εκπομπή του “Σενάριο χωρίς πλοκή” σήμερα από την συχνότητα του Sportnews 901 στους 90,1. Παράλληλα έχει δυο site το ηλεκτρονικό περιοδικό must (www.mustmag.gr) και το mustsport (www.mustsport.gr) τα οποία δεν είναι επιχειρήσεις αλλά ένα βήμα για όποιον έχει να πει κάτι σημαντικό. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του είναι ότι το mustsport.gr είναι σχεδόν “νεκρό” γιατί όπως λέει «ποδόσφαιρο στην Λάρισα είναι η ΑΕΛ. Και τι μπορεί να γράψει κανείς για την σημερινή ΑΕΛ. Έτσι διάλεξα τον δρόμο της σιωπής». 

Και στο ξεκίνημα του postlarissa.gr είχε για ένα διάστημα την μια στήλη με τίτλο “Δεύτερη ματιά” και έκανε τις ανταποκρίσεις της ΑΕΛ όταν ήταν στην Football League. Για όλα αυτά υποστηρίζει πως «ποτέ δεν με ενδιέφερε η είδηση, που είναι σημαντική για την ενημέρωση του κόσμου, αλλά η άποψη. Δεν είναι τυχαίο που οι δυο εκδοτικές απόπειρες που έκανα ήταν περιοδικά και όχι εφημερίδες. Πάντα με προσέλκυε η αρθρογραφία. Την θεωρώ μια μορφή επικοινωνίας έστω και αν λείπει ο διάλογος, η αντίθετη άποψη. Αυτό εμπεριέχει μια μορφή εγωισμού αλλά τι να κάνουμε. Έτσι συμβαίνει παγκοσμίως. Επειδή όμως η άποψη και οι ιδέες δεν κοστολογούνται δεν τις πούλησα ποτέ. Και η δημοσιογραφική έρευνα με οσμή σκανδάλου με τραβάει πολύ. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα που κάνω και όταν “σκάσει” θα ταρακουνήσει πολλά νερά».          

Ο Εθελοντισμός είναι ένα άλλο από κομμάτια των ενδιαφερόντων του. Πρωτοστάτησε στην έλευση του “Χαμόγελου του παιδιού” στην Λάρισα. Με την εξουσιοδότηση του Προέδρου του Κώστα Γιαννόπουλου συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό Εθελοντών και βρήκε χορηγούς που παραχώρησαν χώρους στους οποίους στεγάζεται σήμερα ο Οργανισμός στην Λάρισα. Συμμετείχε σε πάρα πολλές εθελοντικές δράσεις. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Συλλόγου “Εθελοντική Ομάδα ΣΤΗΡΙΞΗ” και βρίσκεται στην διαδικασία δημιουργίας μιας δράσης που ονομάστηκε “ΣΤΗΡΙΞΗ στην κακοποιημένη γυναίκα”.

Ένα μεγάλο εγχείρημα για το οποίο λέει: «Απλά είναι μια ιδέα δική μου. Τίποτα άλλο. Όλο το projectστηρίζεται στην Εθελοντική προσφορά επιστημόνων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε κακοποιημένες γυναίκες. Πιστεύω ότι η κακοποίηση της γυναίκας είναι ένα απάνθρωπο και σιχαμερό φαινόμενο και θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για το πολεμήσουμε. Η δράση θα παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη (από κοινωνική λειτουργό), νομικές συμβουλές (από δικηγόρο), ψυχολογική υποστήριξη (από ψυχολόγο) και θεραπευτικές υπηρεσίες (από κέντρο διαχείρισης πόνου). Στο πρώτο στάδιο θα υπάρχει μια καμπάνια ενημέρωσης και βήμα-βήμα θα προχωράμε στην εξατομικευμένη υποστήριξη. Τα βασικά στοιχεία θα είναι η απόλυτη διασφάλιση της ανωνυμίας των θυμάτων και η ολοκληρωμένη υποστήριξη τους. Ήδη καταξιωμένοι Επιστήμονες της πόλης μας εργάζονται Εθελοντικά πάνω στην δημιουργία αυτής της δράσης και αυτοί είναι που αξίζουν τον σεβασμό και την εκτίμηση μας». Και συμπληρώνει: «Ο Εθελοντισμός είναι μεγαλείο ψυχής. Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε γεμίζει συναισθηματικά και νιώθεις να έχεις λόγο ύπαρξης. Στο πρακτικό μέρος του προσφέρει βοήθεια σε συνανθρώπους μας που, κάτω από κάποιες συνθήκες, βρέθηκαν στο να έχουν ανάγκη στήριξης από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Και αυτός είμαστε όλοι εμείς. Δεν θα μπορούσα να λείπω από κάτι τέτοιο».  

   Όλα αυτά τον κάνουν να νιώθει ολοκληρωμένος και του αρέσει να λέει: «Ο άνθρωπος αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία. Σώμα, μυαλό και ψυχή. Όποιο από τα τρία αφήσεις αποκομμένο από τα υπόλοιπα αρρωσταίνει και στο τέλος πεθαίνει».
Λειτουργεί πάντα με φρενήρεις ρυθμούς  κάτι που δυσκολεύει τις σχέσεις του με πολλούς ανθρώπους αλλά λέει πως «ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές. Η ζωή είναι πολύ μικρή και θέλω να ζήσω και να κάνω όσα περισσότερα μπορώ. Τρέχω λοιπόν να τα προλάβω. Όταν φτάσει το τέλος μου θέλω να λέω ότι ακόμη και αν δεν νίκησα τουλάχιστον πάλεψα για όσα πιστεύω».
Λατρεύει την ντομπροσύνη, το χιούμορ, την ΑΕΛ και τους… ανθρώπους.  
Και η συνηθισμένη του ατάκα είναι: Είμαι Λαρισαίος από επιλογή και όχι από γέννα.