Ο χαρισματικός κ. Σωτήρης Μάρκου: Εκεί που οι άλλοι σταματούν, εκείνος συνεχίζει…

Παρ, 02/06/2017 - 21:55 / Tags: Σωτήρης Μάρκου, ΑΕΛ, Δήμος Αγιάς
Ο χαρισματικός κ. Σωτήρης Μάρκου: Εκεί που οι άλλοι σταματούν, εκείνος συνεχίζει…

Ο Σωτήρης Μάρκου είναι ένα πρόσωπο γνωστό στην πόλη μας και ειδικά στους ποδοσφαιρόφιλους.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολλές δεξιότητες και ακόμη περισσότερα ταλέντα… Πάντα χαμογελαστός – με ελάχιστες, αλλά έντονες εξάρσεις σε διεκδικήσεις δικαίων – επικοινωνιακός, τελειομανής,  δραστήριος,  με μία λέξη …χαρισματικός.  Η ενασχόληση του με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, αλλά και με τα κοινά του τόπου μας έχει κάνει το όνομα του γνωστό στην μικρή μας κοινωνία.


Από τη μια, στο τρίτο πέρασμα του από την ΠΑΕ ΑΕΛ, πλέον ως Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια επί ιδιοκτησίας Αλέξη Κούγια, όντας πιο ώριμος και δημιουργικός, έχει την εποπτεία των διοικητικών υπηρεσιών της ΠΑΕ και διαχειρίζεται μια σκληρή και απαιτητική καθημερινότητα της μεγάλης ομάδας της πόλης μας.

Από την άλλη, στο δεύτερο μισό της πρώτης θητείας του ως δημοτικός σύμβουλος, είναι από το Μάρτιο του 2017 Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγιάς, αυξάνοντας έτσι τις υποχρεώσεις του και δοκιμάζεται σε ένα άλλο τομέα ευθύνης, μετά από δυόμιση χρόνια ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού, νεολαίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Αγιάς.


Ο ίδιος δηλώνει ότι αυτό το μοίρασμα των ευθυνών και υποχρεώσεων είναι δημιουργικό, του δίνει κίνητρο και τον γεμίζει πείσμα για να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά.
Απεχθάνεται τους αγενείς ανθρώπους, τις στημένες φωτογραφίες, τα πρέπει και τα μη…

Όπως, χαρακτηριστικά, του αρέσει να λέει «Η αλήθεια, ως πιο διακριτική, στέκεται μακριά και τη συναντάμε αργότερα… Το ψέμα, ως αγενές εκ φύσης, στέκεται πάντα μπροστά μας… Ας μην πανικοβαλλόμαστε όταν συναντούμε το ψέμα συνεχώς μπροστά μας, η αλήθεια είναι εκεί δίπλα μας…» Και η προσωπική του αλήθεια διαφαίνεται μέσα από τη στάση ζωής του και τον επαγγελματισμό που τον διέπει σε κάθε του κίνηση.  Στάση ζωής , η οποία απορρέει από το οικογενειακό περιβάλλον του και τις αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκε «Οι αρχές με τις οποίες πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια είναι η αγάπη, η συμπόνια, η υπομονή, η επιμονή, η πίστη και η δικαιοσύνη. Νομίζω αυτές οι αρχές περιγράφουν εμένα.»

Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1976 στη Λάρισα… Υπήρξε αριστούχος μαθητής και διακεκριμένος αθλητής στα σχολικά χρόνια και διετέλεσε Πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Γυμνασίου, αλλά και του Λυκείου Αγιάς. Το 1995 εισήλθε με άριστη σειρά (8ος) στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο του το 2000 με ειδικότητα την Προπονητική Πετοσφαίρισης (Βόλεϊ).


Στο διάστημα αυτό υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Φοιτητών της Σχολής του για δύο έτη. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε για 3 χρονιές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως εποχικό προσωπικό και ως Προπονητής Βόλεϊ της γυναικείας ομάδας του ΠΑΟ Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης τη χρονιά 1999-2000.
Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών του Στρατού Ξηράς στη Σπάρτη, τα έτη 2001-2002 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός στην Κομοτηνή, όπου και ονομάστηκε Έφεδρος Ανθυπολοχαγός τον Σεπτέμβριο του 2002.


Επιστρέφοντας στην Αγιά δούλεψε ως Γυμναστής σε Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού του Δήμου Αγιάς και ως Προπονητής Βόλεϊ του Γ.Σ Ερμή Αγιάς γυναικών και ανδρών (2003-04 Γ΄ Εθνική Κατηγορία Ανδρών).
Τη χρονιά 2004-05 εργάστηκε ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Αθλητικό Γυμνάσιο Αγιάς, καθώς και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγιάς, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητα του Προπονητή Βόλεϊ στον Ερμή Αγιάς, αλλά και στην Ε.Α. Λάρισας.
Τη σαιζόν 2005-06 κατέκτησε με την Ε.Α. Λάρισας τα πρωταθλήματα Παίδων και Παμπαίδων Κεντρικής Ελλάδας και προκρίθηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου με την ομάδα Παμπαίδων κατέκτησε την 4η θέση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.


Το 2006 μετέβη στην Αγγλία για Μεταπτυχιακές Σπουδές με αντικείμενο την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην Αγορά του Αθλητισμού - Master of Business Administration (MBA) in Sport Management. Έκανε την πρακτική του ως διακεκριμένος φοιτητής στο ποδοσφαιρικό γήπεδο RICOH ARENA της τοπικής F.C. Coventry City, συμμετέχοντας ενεργά σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως αγώνες της Championship League, μουσικές συναυλίες αλλά και θεματικές εκθέσεις. Το Νοέμβριο του 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και επέστρεψε στη Λάρισα.
Υπήρξε αθλητής του Βόλεϊ από το 1989 έως το 2008 στους συλλόγους Γ.Σ. Ερμής Αγιάς, Ναύαρχος Βότσης Καλαμαριάς, Χ.Α.Ν.Θ και Ε.Α. Λάρισας.

Αναφορικά με την ενασχόλησή του με τα κοινά και με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δηλώσει: «Στις εκλογές του 2014 αποφάσισα για πρώτη φορά να ασχο­ληθώ ενεργά με τα κοινά του τόπου που μεγάλωσα, αγάπησα και δεν απαρνήθηκα ποτέ μου. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν με τη ψήφο τους και πιστεύω ότι έχω ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Στο πρώτο μισό της θητείας υπηρέ­τησα τον Δήμο Αγιάς από τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου Αθλητι­σμού, Νεολαίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στο δεύτερο μισό της θητείας ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, με πρότεινε για πρόεδρο του Δημοτικού Συμ­βουλίου και τον ευχαρι­στώ πολύ, όπως ευχαριστώ και όλους εσάς που με τιμή­σατε με τη ψήφο σας. Ενώπιον του σώματος και των συμπολιτών μας, δεσμεύομαι ότι θα υπηρετήσω τον θεσμό του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με ήθος, αίσθημα δικαίου και πολιτικό πολιτισμό. Θα βρίσκομαι πάντα στη διά­θεση των συναδέλφων, των συμπολιτών και των διοικητικών υπηρε­σιών του Δήμου μας με την καρδιά, την πόρτα και τα τηλέφωνά μου ανοιχτά.».

Αγαπημένο του τραγούδι το “My way” του Φρανκ Σινάτρα, αγαπημένο του λουλούδι το τριαντάφυλλο, χρώμα που αγγίζει την ψυχή του, το πορφυρό. Όταν τον ρωτήσαμε για την αγαπημένη του ταινία εμφατικά απάντησε την τριλογία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «ο Νονός». Αγαπημένη του μυρωδιά αυτή του απόβροχου στο χωριό…


**** Φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του προφίλ στο facebook  με φωτογραφίες μεταξύ άλλων από τους φωτογράφους: Νίκο Γουργιώτη, Λάζαρο Κουκορίκο, Κώστα Τσομάκο, Νίκο Σιούμκα, Γιώργο Κυδώνα και Τηλέμαχο Γιογλάρη.