Σούπα με κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα και σελινόριζα

Δευ, 11/12/2017 - 12:16 / Tags: Σούπα, Παρμεζάνα
Σούπα με κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα και σελινόριζα

Υλικά για 2 άτομα

    750 ml γάλα
    1 λίτρο κρέμα γάλακτος
    100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
    220 γραμμάρια βούτυρο
    1 σελινόριζα περίπου 500 γραμμάρια καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
    1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

Για τα κρουτόν

    6 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα, κομμένες σε μικρούς κύβους
    2 κουταλιές της σούπας διάφορα αρωματικά (μαϊντανός, μυρώνια, εστραγκόν, σχοινόπρασο)
    1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
    λίγη παρμεζάνα τριμμένη
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

    Για να καθαρίσουμε τη σελινόριζα θα χρησιμοποιήσουμε ένα κοφτερό μαχαίρι. Μπορούμε να τη βάλουμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής.
    Καθαρίζουμε γύρω-γύρω την εξωτερική φλούδα της σελινόριζας. Τη χρησιμοποιούμε αμέσως μόλις την καθαρίσουμε για να μην μαυρίσει.
    Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 100 γραμμάρια βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι.
    Δεν θέλουμε να ροδίσει, μόνο να μαλακώσει. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
    Ρίχνουμε τα κυβάκια σελινόριζας, βάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά.
    Στο χρονικό αυτό σημείο, μεταφέρουμε τη σούπα στο μούλτι και τη χτυπάμε.
    Βάζουμε αλατοπίπερο, προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να δέσει.

Για τα κρουτόν

    Για να φτιάξουμε τα αρωματικά κρουτόν αρωματικών, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο.
    Αλατοπιπερώνουμε τα κυβάκια ψωμιού και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα.
    Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το στο τηγάνι την παρμεζάνα και τα αρωματικά και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα κρουτόν σε ξεχωριστό ατομικό μπολάκι μαζί με τη σούπα.