Μαΐου 27, 2020

Γιάννης Κοτρούτσος: Ο “Δάσκαλος” των πρωταθλητών του kick boxing Featured

Ο Γιάννης Κοτρούτσος, γνωστός στους Λαρισαίους ως «Δάσκαλος», είναι ένας από τους πιο πετυχημένους και αγαπητούς προπονητές στον κόσμο των πολεμικών τεχνών. Ένας ήρεμος άνθρωπος που το φιλικό και ήρεμο χαμόγελο του δεν σε παραπέμπει σε έναν σκληρό αθλητή και έμπειρο προπονητή ενός απαιτητικού αθλήματος.

Ξεκίνησε την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες στην ηλικία των 11 ετών με πρώτη πολεμική τέχνη το taekwondo, στη συνέχεια ακολούθησε το muay Thai, καράτε, πυγμαχία και αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του σε αυτά ασχολήθηκε με το kick boxing το οποίο ήταν αυτό που το κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον, μετά τη συμμετοχή του και την καταξίωση του σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς αγώνες, ξεκίνησε την διδασκαλία σε ηλικία 21 ετών. Διδάσκει ως προπονητής στον Α.Σ. Πολυνίκης Λάρισας με πολλές επιτυχίες με τους αθλητές του να φέρουν διακρίσεις σε πανελλήνιο Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις ήτανε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αθήνα 27 28 29 30 Οκτωβρίου του 2018 με δύο από τους αθλητές του να κατακτούν τίτλο: Κωνσταντίνος Μαντζιώκας 70kg κ1 χρυσό μετάλλιο Μαρία Τσαφούλια αργυρό μετάλλιο 50 κιλά κ1.
Παράλληλα είναι υπεύθυνος ασφαλείας της ΑΕΛ με ευθύνη την ασφάλεια των παικτών και των μελών της αποστολής κάθε αγώνα.
Όταν του μιλήσαμε για πολεμικές τέχνες αντέδρασε λέγοντας:
-Το Μουάι Τάι είναι εντελώς ένα διαφορετικό άθλημα ,αλλά και μια πολεμική Τέχνη, αλλά το Κick Βoxing δεν είναι. Είναι άθλημα. Ένα μαχητικό άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα. Έλκει την καταγωγή του φυσικά απ την ταιλανδέζικη πυγμαχία. Η προέλευση του είναι απ' την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική, και περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα απ το καράτε ντο και το ταεκβοντό.
Το Κick Βoxing συμβάλλει στην παραγωγή και έκκριση ενδορφίνης, τη γνωστή και ως ορμόνη της ευφορίας. Με τη βοήθειά της ανακουφίζονται οι μυϊκοί πόνοι και βελτιώνεται η διάθεση. Έρευνες έδειξαν, ότι σχετίζεται με την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Γι’ αυτό και οι προπονητές του Κick Βoxing εξηγούν ότι μπορεί να μειωθεί το στρες, καθώς οι κινήσεις την ώρα της άσκησης ενισχύουν τη δράση της ενδορφίνης. Το σώμα γυμνάζεται ομοιόμορφα, γιατί οι μυς ασκούνται συνεχώς. Οι κοιλιακοί, οι μυς των ποδιών και των χεριών, συγχρονίζονται και δουλεύουν μαζί για να κινηθεί το σώμα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και να δοθεί κλωτσιά ή μπουνιά. Βελτιώνονται και τα αντανακλαστικά, στην προσπάθεια συντονισμού των κινήσεων, καθώς οξύνεται και ο εγκέφαλος για να μπορέσει να ελέγξει τις κινήσεις. Οι αθλητές ακόμη και οι ερασιτέχνες έχουν γενικότερα καλύτερη στάση σώματος, αλλά και ευλυγισία. Με την εφαρμογή της τεχνικής για τα χτυπήματα, αιματώνεται καλύτερα η καρδιά και αυξάνεται η αντοχή. Είναι βοηθητικό για τη λειτουργία τόσο του καρδιαγγειακού, όσο και του αναπνευστικού συστήματος. Όπως όλες οι μορφές άσκησης, έτσι και το Κick Βoxing, συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Η δυναμική προπόνηση καίει θερμίδες και παράλληλα γυμνάζει, φτιάχνοντας ένα σφριγηλό σώμα.
Επίσης σε μια δύσκολη εποχή και μια “περίεργη” έως επικίνδυνη κοινωνία θα πρέπει ο καθένας μας να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό του ή τους δικούς του ανθρώπους. Το Κick Βoxing είναι μια πολύ καλή επιλογή γι’ αυτό.


-Σε φωνάζουν ¨Δάσκαλο¨ και το δικαιολόγησες με τις δυο πρόσφατες παγκόσμιες επιτυχίες των αθλητών σου Κώστα Μαντζιώκα και Μαρία Τσαφούλια.
-Όσο καλός προπονητής και αν είναι κάποιος η επιτυχία οφείλεται στον αθλητή. Εγώ απλά καθοδηγώ τα παιδιά και τους μαθαίνω την τεχνική, την αυτοσυγκέντρωση και το να βλέπουν πάντα την κορυφή. Όμως η πειθαρχία, η σκληρή δουλειά του αθλητή φέρνουν την επιτυχία. Τα παιδιά αυτά, ο Κώστας και η Μαρία, δούλεψαν σκληρά και δικαιώθηκαν. Εμένα με έκαναν υπερήφανο γιατί σήκωσαν ψηλά την Ελληνική σημαία, γιατί έγιναν παράδειγμα για άλλους αθλητές και γιατί δικαίωσαν την πίστη μου σ’ αυτά.
-Υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΑΕΛ. Τι βαθμό επικινδυνότητας στο AEL FC ARENA ή σε άλλα γήπεδα έχει αυτό σήμερα;
-Γιατί σήμερα; Ήρθα στην ομάδα επί προεδρίας Πλεξίδα. Η ευθύνη μου είναι η ασφάλεια της αποστολής, παικτών και συνοδών. Αποστασιοποιημένος από οτιδήποτε άλλο είμαι αφοσιωμένος μόνο σ’ αυτό. Τα χρόνια που είμαι στην ομάδα αλλάξαμε κατηγορίες και αλλάξαμε παίκτες ή προπονητές. Πάντα όμως – ακόμη και στις κακές περιόδους – το όνομα της ΑΕΛ είναι πολύ βαρύ. Έτσι κάθε αγώνας έχει δικά του χαρακτηριστικά.  Είναι γεγονός ότι παίξαμε και σε γήπεδα- αρένες. Απειλές, τσαμπουκάδες ή κλίμα τρομοκρατίας είναι πρακτικές ομάδων και τα συναντήσαμε. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα αλλά, δόξα τω Θεώ, τα αντιμετωπίσαμε όλα χωρίς πρόβλημα. Κάτι άλλο σχετικά με την ομάδα. Ο κ. Φιέστα αντιλήφθηκε την χρησιμότητα του Κick Βoxing και συζητήσαμε την πιθανότητα να γυμνάζεται η ομάδα στις εγκαταστάσεις του polynikis fighting club.
-Δάσκαλε θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;
-Ναι. Να γυμνάζεται ο κόσμος και κυρίως τα νέα παιδιά. Υπηρετώ ένα άθλημα και φυσικά προτείνω αυτό αλλά ο αθλητισμός γενικά είναι υγεία τόσο σωματική όσο και πνευματική. Ας αφιερώσουμε μια ώρα την ημέρα στον εαυτό μας. Το αξίζει.

Τον ¨Δάσκαλο¨ μπορείτε να τον βρείτε στο polynikis fighting club στην Λεπτοκαρυάς 3 στους Αμπελοκήπους να τα πείτε και – μάλλον – σας βλέπω αθλητές του Κick Βoxing, γιατί είναι σίγουρο ότι θα πεισθείτε ότι αξίζει τον κόπο.
Το postlarissa του εύχεται να συνεχίσει να μάχεται για να μας φέρει και άλλες παγκόσμιες νίκες…

 

 

 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων