Σεπτεμβρίου 30, 2020

Η υπόθεση Φλώρου φέρνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους υπότροφους γιατρούς

Σεπτεμβρίου 05, 2018

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τους πανεπιστημιακούς υπότροφους εξετάζει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας, θέμα που προέκυψε από την υπόθεση Φλώρου.

Όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φέρεται ότι υπότροφος γιατρός σε πανεπιστημιακή κλινική του «Ευαγγελισμού», ο οποίος σήμερα εργάζεται σε ιδιωτική κλινική, συνόδευσε τον Αριστείδη Φλώρο στην εξέταση ύπνου για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από υπνική άπνοια.

Για έλλειψη καθεστώτος αξιολόγησης και διαφάνειας στην επιλογή των πανεπιστημιακών υποτρόφων μιλούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωποι των γιατρών. Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, ανέφερε ότι «η επιλογή υποτρόφων γίνεται προσωπικά από τον καθηγητή που είναι διευθυντής κλινικής. Το νοσοκομείο δεν έχει καμία ανάμειξη στην επιλογή και αυτό που ζητάμε είναι η θέσπιση και δημοσιοποίηση κριτηρίων επιλογής των πανεπιστημιακών υποτρόφων, ώστε να γνωρίζουμε και εμείς που εργαζόμαστε σε κλινικές του ΕΣΥ τους συνεργάτες μας».

Υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργούν οι πανεπιστημιακές κλινικές σχετικά με τους υποτρόφους και της θέσπισης κριτηρίων αξιολόγησης τάσσεται και ο γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας.

Σήμερα ορίζεται ότι άτομα αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους είτε κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, είτε υποψήφιοι διδάκτορες ή με εξαιρετική τεχνική εμπειρία, θα μπορούν να απασχολούνται ως πανεπιστημιακοί υπότροφοι διά πράξεως του οικείου τμήματος, για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού, οργανωτικού, εργαστηριακού ή κλινικού έργου, καθοριζομένου διά της συμβάσεως.

Οι εν λόγω γιατροί (πανεπιστημιακοί υπότροφοι) έχουν καθήκον και υποχρέωση να συμμετέχουν, στο πλαίσιο της επιστημονικής δραστηριότητας μίας πανεπιστημιακής κλινικής, στο κλινικό έργο οποιασδήποτε μορφής, στις ιατρικές πράξεις εν συνόλω και στις εφημερίες, όπως καθορίζεται από τις συμβάσεις τους. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις τους είναι αντίστοιχα με την εκπαιδευτική βαθμίδα προς την οποία έχουν εξομοιωθεί βάσει των προσόντων τους. Οι πανεπιστημιακοί υπότροφοι-ιατροί, οι οποίοι απασχολούνται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ασκούν και κλινικό έργο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Η απασχόληση των ανωτέρω δύναται να είναι πλήρης ή μερική και η κάλυψη της αποζημίωσής τους γίνεται από υποτροφίες και πόρους που εξασφαλίζει το τμήμα.

Δημοφιλή

Error: No articles to display

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων