Ιανουαρίου 29, 2020

Ξενοφών Λέτσας: Σε μια εποχή ολοένα και αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η έννοια του Εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία

Σεπτεμβρίου 08, 2019

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στο Postlarissa ο Ξενοφών Λέτσας, επικεφαλής της ΕΟΔΥΑ και – ίσως - πιο εκπαιδευμένος Εθελοντής στη Λάρισα. Η 20ετής Εθελοντική εμπειρία του κάνει τις απόψεις του πολύ ενδιαφέρουσες. Ας δούμε τι μας είπε:  

-Τι σημαίνει για εσάς η έννοια εθελοντισμός; Πώς την αντιλαμβάνεστε και πόσο χρόνο αφιερώνετε στο έργο σας καθημερινά;
-Αναρωτιέστε όλοι τι είναι Εθελοντισμός και τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος Εθελοντής. Είστε έτοιμοι να μάθετε;
Η λέξη Εθελοντής προέρχεται από την αρχαία λέξη ¨ἐθέλω¨ δηλαδή θέλω και το κάνω, επιθυμώ.
Εθελοντισμός είναι κάτι, με το οποίο για να ασχοληθείς θα πρέπει πρώτα να το αγαπάς και να το υπηρετείς ανιδιοτελώς. Εθελοντισμός είναι προσφορά υπηρεσιών χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προσδοκία υλικής αμοιβής ή προσωπικής προβολής και έχει ως κίνητρο την οργανωμένη προσφορά υπηρεσίας προς το κοινωνικό σύνολο.
Μέσα από την Εθελοντική προσφορά νιώθεις χρήσιμος για το κοινωνικό σύνολο και αξιοποιείς δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου.
Μεταλαμπαδεύεις γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησες, όπως επίσης θα πάρεις τις αντίστοιχες άλλων Εθελοντών.
Ο χρόνος που αφιερώνουμε εγώ και οι συνεργάτες μου καθημερινά και αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό & οργάνωση της ΕΟΔΥΑ, είναι περίπου 3 – 4 ώρες καθημερινά. Αυτός ο χρόνος είναι μικρότερος για τους Εθελοντές μας και κυρίως είναι ο χρόνος συμμετοχής τους σε υγειονομικές – διασωστικέςαποστολές και εκπαίδευση.
-Πείτε μας ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό και τι σας οδήγησε να επικεντρωθείτε σε αυτόν;
-Όπως γνωρίζετε η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά προς την κοινωνία. Η αδυναμία των δομών της Πολιτείας, η έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, σε συνδυασμό με την αδιαφορία μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αυξάνουν στο έπακρο και δημιουργούν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Ανθρώπινη Ζωή & Υγεία καθώς & το Περιβάλλον, κυρίως από Φυσικές ή Τεχνολογικές Καταστροφές.
Για τους παραπάνω λόγους, άνθρωποι με ευαισθησίες, ανησυχίες, όρεξη, εμπειρία, γνώσεις, όραμα και κυρίως διάθεση για Εθελοντική προσφορά, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ¨ΕΟΔΥΑ¨ (Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών). Η ¨ΕΟΔΥΑ¨ με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του Εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, με κύριο βραχίονα την παροχή ποιοτικών Διασωστικών & Υγειονομικών Υπηρεσιών, στοχεύει στην ανάπτυξη Εθελοντικών δράσεων με σκοπό την θωράκιση της Κοινωνίας από απειλητικές καταστάσεις.
-Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις και – κυρίως – να διοικήσεις μια ομάδα με το μέγεθος της ΕΟΔΥΑ;
-Η δημιουργία μιας Εθελοντικής ομάδας είναι σχετικά εύκολη, εφόσον όμως υπάρχει η ανάλογη εμπειρία και γνώση. Το δύσκολο είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, να τη ¨διοικήσεις¨ με σωστό τρόπο, κρατώντας ισορροπίες μεταξύ των Εθελοντών και της Εθελοντικής Διοίκησης.Έπειτα από 20 χρόνια Εθελοντικής παρουσίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία, πιστεύω πως όλα είναι θέμα ¨Χημείας¨ μεταξύ των δυο παραπάνω συστατικών (Εθελοντών και Εθελοντικής Διοίκησης). Τον Εθελοντή πρέπει να τον εμπνέεις και να τον σέβεσαι.
Φυσικά οι Εθελοντές και η Εθελοντική προσφορά διέπονται από κώδικες επικοινωνίας και κανονισμούς οι οποίοι και πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος διοίκησης είναι η ¨ενσυνείδητη¨ και όχι η ¨επιβαλλόμενη¨ πειθαρχία και αυτό έχει μέχρι σήμερα θεαματικά αποτελέσματα στη συνεργασία και το συντονισμό των Εθελοντικών μας δράσεων.
Στον Εθελοντισμό δεν υπάρχει εγώ, αλλά εμείς, η Ομάδα το Σύνολο.
-Πόσο δύσκολο είναι για μια Εθελοντική ομάδα, να πείσει για το έργο της, μια κοινωνία εξαιρετικά επιφυλακτική, όπως είναι η ελληνική;
-Δυστυχώς η Ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι ο Εθελοντισμός είναι στάση Ζωής και Ανιδιοτελούς προσφοράς. Σε αυτό φέρει ευθύνη η Κοινωνία και κατ΄ επέκταση η Πολιτεία, που δεν θεσπίζουν κανόνες λειτουργίας των Εθελοντικών ομάδων, δεν καταγράφουν τις ομάδες αυτές ανάλογα με το αντικείμενό δραστηριοποίησης και δεν δημιουργούν ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Εθελοντικού δυναμικού και την αποφυγή παράτυπων - παράνομων δράσεων από ορισμένους επιτηδείους.
Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω δικαίως οι πολίτες θα αναρωτιούνται όταν έρχονται σε επαφή με Εθελοντές: Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί φορούν στολές; Γιατί βρίσκονται εδώ; Τι είναι Εθελοντική Διασωστική Ομάδα; Τι είναι Εθελοντές; Που τον βρίσκουν τον εξοπλισμό; Μήπως αντικαθιστούν το Κράτος; Τι κερδίζουν αυτοί; Τι θα κερδίσουμε εμείς;
-Τι δυσκολίες συναντάτε καθημερινά στα εθελοντικά σας καθήκοντα;
-Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αναγνώριση της προσφοράς των Εθελοντών και η ¨εκμετάλλευση¨ από διάφορους φορείς (Πολιτεία, ΟΤΑ, Σύλλογοι κτλ) οι οποίοι ¨χρησιμοποιούν¨ Εθελοντές για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικών, αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών χωρίς να υπάρχει ¨ανταποδοτικότητα¨.
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση με τον όρο ¨ανταποδοτικότητα¨, να διευκρινίσω ότι δεν καλύπτουν τα αυτονόητα, δηλαδή τα έξοδα μετακίνησης (καύσιμα), διατροφής (καφέ, νερό, φαγητό), διαμονής (σε μακρινές περιοχές) και κυρίως στην προμήθεια – αντικατάσταση εξοπλισμού και αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Ομάδας. Αποτέλεσμα αυτών είναι να γίνονται οι ίδιοι οι Εθελοντές ¨χορηγοί¨, κάτι που είναι απαράδεκτο & ανεπίτρεπτο.
-Τι σας απασχολεί, πιο πολύ, αυτό τον καιρό, όσον αφορά την στρατηγική σας για ένα καλύτερο αύριο;
-Επειδή η ¨ΕΟΔΥΑ¨ βρίσκεται σε μια ανοδική και δυναμική ανάπτυξη και με δεδομένη την ένταξή μας στο Μητρώο των Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε Επιχειρησιακό – Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚ), πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και Διασωστικό – Υγειονομικό υλικό. Σκοπός του ΕΣΚ είναι η διαχείριση ο συντονισμός και η συνεργασία των Εθελοντικών Ομάδων με τις Κρατικές Υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η ¨ΕΟΔΥΑ¨ αξιοποιεί όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και εκπαιδευτική δράση των μελών της με στόχο την οργάνωση εκπαιδευμένων Εθελοντών για συμμετοχή σε Επιχειρησιακές δράσεις διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων.
-Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας στο πλαίσιο του εθελοντικού σας έργου και προς ποια κατεύθυνση, ειδικά σήμερα, στην εποχή της κρίσης;
-Ήδη η έδρα της ¨ΕΟΔΥΑ¨ έχει μεταφερθεί στη Νίκαια και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου Κιλελέρ, στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με χώρο επιχειρησιακής ευθύνης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έδρα το Δ.Δ. Νίκαιας.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλοκαθώς και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ, οι οποίοι ομόφωνα μας παραχώρησαν το πρώην Αγροτικό Ιατρείο Νίκαιας για επιχειρησιακή έδρα της ΕΟΔΥΑ.
Οι επόμενοι στόχοι μας είναι η εξεύρεση χορηγών για την πλήρη ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΟΔΥΑ. Ενδεικτικά να αναφέρω την ανάγκη προμήθειας – εξασφάλισης ορειβατικού εξοπλισμού για την ¨Ορεινή Ομάδα Διάσωσης¨, την προμήθεια – εξασφάλιση  2 – 4 Ποδηλάτων για την ¨Ποδηλατική Ομάδα¨, την προμήθεια – εξασφάλιση ενός τετρακίνητου οχήματος για την ¨Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Διάσωσης¨ και ενός Οχήματος τύπου ΒΑΝ το οποίο θα διαμορφωθεί σε κινητό συντονιστικό κέντρο – κινητή διασωστική μονάδα.
Η ΕΟΔΥΑ δεν είναι ΜΚΟ και δεν επιχορηγείται από το κράτος. Τα μοναδικά έσοδα που έχει είναι οι ετήσιες εισφορές των Εθελοντών και ο εξοπλισμός που διαθέτει (υγειονομικός – διασωστικός) προέρχεται από δωρεές – χορηγίες συμπολιτών μας.
Στο σημείο αυτό απευθύνουμε πρόσκληση – έκκληση σε κάθε φορέα, επιχείρηση & ιδιώτη να υποστηρίξει την προσπάθειά μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να επέμβουμε άμεσα και αποτελεσματικά όπου και όταν χρειαστεί.
-Πώς βιώνετε την ζωή στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, του Μνημονίου και της κρίσης αξιών; Σαν πολίτης, σαν άνθρωπος που επηρεάζει πλέον άλλους ανθρώπους, σαν ενεργός εθελοντής;
-Σε μια εποχή ολοένα και αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η έννοια του Εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά στην κοινωνία και ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου η άμεση παροχή ποιοτικής βοήθειας κατά την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων είναι ιδιαίτερα επιτακτική.
Είναι γεγονός ότι η ύφεση, η οικονομική κρίση και τα μνημόνια που τη συνοδεύουν, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο είναι η ¨κρίση αξιών¨.
Απόδειξη της ¨κρίσης αξιών¨ είναι η εμφάνιση και δημιουργία κοινωνικών δομών – φορέων που στόχο έχουν την ανακούφιση  ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που ζουν στα όρια της φτώχιας – εξαθλίωσης.
Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για επιβίωση σε Εθελοντικούς οργανισμούς & φορείς οι οποίοι παρέχουν Εθελοντικά υπηρεσίες σίτισης, στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής υποστήριξης, αναζήτησης εργασίας και άλλων συναφών δράσεων.
Η Εθελοντική συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις, μας ¨ξυπνάει¨ από το λήθαργο της αδιαφορίας και μας επαναφέρει στην πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οικογένειες συνανθρώπων που απλά ¨επιζούν΄ δίπλα μας.
-Η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη είναι απάντηση στην κρίση;
-Ναι, ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης που βιώνει οκάθε συνάνθρωπος μας.
Αποτελεί κορυφαία πράξη ανάδειξης της αγάπης και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.
Ο Εθελοντισμός ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από την προσφορά του πλεονάσματος ανθρώπινης αγάπης. ¨Εθελοντισμός είναι η σοφή διαχείριση του περισσεύματος της ψυχής¨.
Καλούμε όλες και όλους όσοι επιθυμούν να στελεχώσουν την ΕΟΔΥΑ να δηλώσουν συμμετοχή. Οι εγγραφέςγια το 3ο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης 2019 – 2020 άρχισαν και τελειώνουν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 6971641664, το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ,το www.eodia.gr & στο facebook: eodia2017.
Φιλοσοφία μας στην ¨ΕΟΔΥΑ¨ είναι: ¨Δίπλα στον Άνθρωπο, δίπλα στην Κοινωνία¨.

Woo is
Ξεκίνησε τον Εθελοντισμό το 1999 στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών σαν Εθελοντής και έγινε Εκπαιδευτής και Υπαρχηγός του ΕΕΣ με Α΄ Βαθμό, απο το 2000 μέχρι το 1017.
 Είναι Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Αναζωογόνησης (Course Director του ERC),  Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών (Instructor Trainer του ERC), Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής στη Βασική Υποστήριξη Ζωής με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (Instructor BLS/AED του ERC), Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών στην Παιδιατρική Βασική Υποστήριξη Ζωής (PBLS-Instructor του ERC).  Εργάζεται στο ΕΚΑΒ 23 έτη και είναι Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης - ΙΕΚ ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία και Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής του ΕΚΑΒ σε προγράμματα εκπαίδευσης Γενικού & Ειδικού Πληθυσμού και Εκπαιδευτής Συνεχιζόμενης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Διασωστών του ΕΚΑΒ.

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων