Φεβρουαρίου 23, 2019

Τα άλογα την κοιτούν με τόση αγάπη, που θαρρείς ότι της μιλούν με το βλέμμα τους. Ακούν τις εντολές της και με χαρά βοηθούν μικρά και μεγάλα παιδιά που αντιμετωπίζουν κινητικά και νοητικά προβλήματα. Η Λίνα Μπιτσιούνη είναι γητευτής αλόγων από την Καλαμπάκα. Με τρόπο που μοιάζει μαγικός εκπαιδεύει άλογα τα οποία συμμετέχουν στη θεραπευτική ιππασία και προσφέρουν τις ξεχωριστές τους υπηρεσίες, σε άτομα που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

 «Από μικρή, θυμάμαι, αγαπούσα πολύ τα ζώα και πάντα είχαμε σκυλιά και γάτες, αλλά ποτέ άλογα. Πριν από εννέα χρόνια λοιπόν, η αδελφή μου αποφάσισε να πάρει άλογο, έτσι αποκτήσαμε το πρώτο μας άλογο. Μετά από μερικούς μήνες το άλογο (φοράδα) μας γέννησε και η αδελφή μου, μού είπε: "Λίνα, αυτό το πουλάρι είναι δικό σου!"». Έτσι άλλαξε η ζωή της Λίνας Μπιτσιούνη, όπως περιγράφει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και από τεχνολόγος γεωπόνος, που είναι η βασική ενασχόληση της, πλέον είναι και μια από τις πιο επιτυχημένες εκπαιδεύτριες αλόγων θεραπευτικής ιππασίας.

«Το σημαντικότερο είναι να μπορείς να επικοινωνείς με τα άλογα»

 «Σκέφτηκα: "ένα άλογο δικό μου; Πρέπει να μάθω όσα περισσότερα μπορώ"! Έτσι άρχισα να διαβάζω βιβλία και να βλέπω βίντεο. Κάπως έτσι, σε ένα βίντεο, είδα τον Σταυρό Βεργή (Eλληνοαυστραλός εκπαιδευτής) και εντυπωσιάστηκα με αυτά που έβλεπα. Άλογα δύστροπα, επιθετικά, με πολύ άσχημες συμπεριφορές, μέσα σε λίγες ώρες δουλειάς γίνονταν άλλα άλογα, σαν να βρήκαν έναν άνθρωπο να τα καταλαβαίνει, να μιλάει τη γλώσσα τους. Αυτό μας δίδαξε ο Σταυρός Βεργής: επικοινωνία με το άλογο», ανέφερε η νεαρή γητευτής αλόγων και εξηγεί: «ξεκίνησα να πηγαίνω σε σεμινάρια, στην αρχή ως θεατής και έπειτα ως βοηθός του. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με την εκπαίδευση των αλόγων, με μάγευε όλο αυτό, να βλέπω άλογα να αλλάζουν μέρα με την μέρα».

Σήμερα η Λίνα Μπιτσιούνη έχει έξι άλογα, τα οποία μας συστήνει: «Τη Σάντυ (η αλλιώς το λατρίνι), τη Γιασμίν, την Ντάνα, τη Μαρλίν, το μικρό μας το μωρό, την Αζίρα και τελευταίο τον επιβήτορα του στάβλου, KataneAmir! Το καθένα από αυτά με ξεχωριστή θέση στην κάρδια μου».

«Η βία έχει μόνιμες, αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο άλογο»

Με περισσή αγάπη, μιλάει για τις δυσκολίες, αλλά και για τις υπέροχες στιγμές που ζει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αλόγων. «Η επικοινωνία με το άλογο είναι ό,τι πιο σημαντικό και αυτό που αγνοούμε πιο συχνά. Χωρίς σωστή (ή καθόλου) επικοινωνία, καταλήγουμε στο να χρησιμοποιήσουμε βία και αυτή δεν αποφέρει ποτέ καλά αποτελέσματα, σίγουρα έχει αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο άλογο, στις περισσότερες των περιπτώσεων μόνιμες. Αναμφίβολα όλα τα άλογα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν άλογα που ίσως έχουν κακοποιηθεί ή εκπαιδευτεί με βίαιο τρόπο. Εκεί σίγουρα είναι πιο δύσκολος ο ρόλος μας, γιατί το άλογο ίσως αντιδράσει με επιθετικότητα (κλωτσιές, δαγκωματιές κ.α.) και αυτό συμβαίνει γιατί αυτή είναι η άμυνά του στις άσχημες συμπεριφορές και συνθήκες. Καλούμαστε, λοιπόν, εμείς με θετική πάντα προσέγγιση και με μεγάλη επιμονή να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, όσος χρόνος και αν χρειαστεί», επισήμανε.

Θεραπευτική ιππασία: Η στοργή είναι στη φύση του αλόγου, όπως και η ενσυναίσθηση

Σχετικά με τη θεραπευτική ιππασία και τα οφέλη της σε άτομα με ξεχωριστές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες, η επιτυχημένη εκπαιδεύτρια είπε πως: «Η στοργή είναι στη φύση του αλόγου, όπως και η ενσυναίσθηση, ο συντονισμός με την ενέργεια του άλλου, γι' αυτό και το άλογο μπορεί να δίνει πληροφορίες χωρίς λόγια στην εν γένει και ειδικότερα στην θεραπευτική σχέση. Επίσης, η κίνηση του αλόγου προσομοιάζει πολύ στην ανθρώπινη κίνηση και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν άτομα με κινητικές δυσκολίες».

Αυτό όμως που τη συγκινεί περισσότερο από όλα στην ενασχόληση της με τα άλογα είναι η πρόθεσή τους να την ευχαριστήσουν κάνοντας αυτό που τους ζητάει. «Με συγκινεί πραγματικά όταν τα άλογα κάνουν πράγματα για σένα τα οποία είναι ενάντια στη φύση τους. Ξέρετε ότι το άλογο από τη φύση του είναι ζώο θήραμα, όταν δεν έχει πόδια δεν μπορεί να τρέξει, άρα πεθαίνει και όταν εγώ του ζητάω να ξαπλώσει, δηλαδή "του παίρνω τα πόδια", είναι σαν να πεθαίνει. Φανταστείτε λοιπόν πόσο με εμπιστεύεται για να το κάνει… Αυτό βέβαια για να γίνει θέλει χρόνια δουλειάς» υπογραμμίζει.

Ένας από τους σημαντικότερους όμως λόγους, για τον οποίο αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση, είναι διότι όπως της δίδαξε ο δάσκαλος της, ήθελε να βοηθήσει τα ίδια τα άλογα. «Δεν το κάνουμε για να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα άλογα, αλλά για να βοηθήσουμε άλογα που έχουν πρόβλημα με τους ανθρώπους» είπε ότι της τόνιζε συνεχώς.

 «Τα άλογα μού έχουν αλλάξει την ζωή και πλέον δεν μπορώ να τη φανταστώ χωρίς αυτά! Σήμερα, μπορώ να φανταστώ να μην δουλεύω πάνω στο επάγγελμα μου, αλλά όχι να μην δουλεύω με τα άλογα…» εκμυστηρεύεται η νεαρή γητευτής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» των δήμου του Νομού Λάρισας:

«Οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο νομό Λάρισας, απαιτούμε την άμεση κατάργηση της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους στην ύδρευση και άρδευση, που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από φέτος. Η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με καθορισμό του νέου χαρατσιού στα 0,002 €/m3 στην ύδρευση, στα 0,0241€/m3, στην άρδευση και 0,0046 €/m3 στην κτηνοτροφία και τη βιομηχανία, αποτελεί νέα φορολεηλασία στα λαϊκά νοικοκυριά και ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού, που από κοινωνικό αγαθό το μετατρέπει σε πηγή κερδοφορίας, προς το παρόν για το κράτος και την επόμενη μέρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα αναλάβουν τη διαχείρισή του.

Με πρόσχημα την έλλειψη υδατικών πόρων, εφαρμόζεται η αρχή «ο έχων πληρώνει και καταναλώνει», αφού η Ε.Ε., όλες οι κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμοι, συνειδητά δεν προχώρησαν σε κανένα ουσιαστικό έργο εμπλουτισμού των νερών, με αποκορύφωμα τη μη εκτροπή του Αχελώου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έγκαιρα έβαλαν το ζήτημα κατάργησης αυτού του χαρατσιού απ’ το 2017 στους δήμους και την Περιφέρεια, το ΚΚΕ στη βουλή και Ευρωβουλή, το αγροτικό κίνημα με κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι, αποδεικνύεται ότι είναι απέναντι, κάνουν πλάτες να εφαρμοστεί το χαράτσι, αφού δε ζητάνε την κατάργησή του, αλλά την ίση εφαρμογή του σε όλη τη χώρα.

Όλοι τους, όπως και η ΝΔ, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών της κ. Κέλλα και Χαρακόπουλου, δείχνουν το πώς εννοούν την δίκαιη ανάπτυξη που μας υπόσχονται, όταν καθορίζεται σε πενταπλάσιο ύψος το χαράτσι στον αγρότη απ’ ότι στο βιομήχανο, στο ίδιο ύψος για τον άνεργο και το μεγαλοξενοδόχο, και γι’ αυτό δε λένε κουβέντα.

Το κόστος του νέου χαρατσιού είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες και το επόμενο διάστημα, αν περάσει σήμερα, το νερό θα είναι είδος πολυτελείας και στην ύδρευση, αφού θ’ ακολουθήσουν ανατιμήσεις, έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος διασφάλισης μεγάλης κερδοφορίας σε επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους, που θ’ αναλάβουν τη διαχείριση των υδάτων, συνολικά, σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νομό Λάρισας

Αβρανάς Δημήτρης – Ελασσόνας

Αναγνώστου Απόστολος – Φαρσάλων

Κασίδας Γιάννης – Αγιάς

Κρίκης Πέτρος - Λάρισας

Κωστή Μαρία – Τεμπών

Σταμουλάκης Βασίλης – Κιλελέρ

Χατζηκράχτης Στέλιος – Τυρνάβου

Αγώνα για να τα βγάλουν πέρα δίνουν εκατομμύρια πολίτες όπως φαίνεται σε έρευνα του ΙΟΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες έφθασε το 64% τον Ιανουάριο του 2019, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018.

Την ίδια ώρα 85% των Ελλήνων, δεν δύναται να αποταμιεύσει, ποσοστό που μειώθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 12% των ερωτηθέντων κρίνει αρκετά πιθανή την αποταμίευση, μέσα στον επόμενο χρόνο ενώ πολύ πιθανή το 1%.

Σημειώνεται πως οι πολίτες που ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν αποταμίευση, οποιουδήποτε μεγέθους, αποτελούσαν, για τον Ιανουάριο, το 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 10%, από 12%, που υπολογίζονταν τον Δεκέμβρη του 2018.

Μάλιστα, το 11%, (Λιγότεροι κατά δύο μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος,) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.

Αξίζει να αναφερθεί πως δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες παρέμεινε τον Ιανουάριο στις -68,4 μονάδες.

Την ίδια ώρα, μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο- θετικό στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακριβές αγορές, που αφορούν έπιπλα ή ηλεκτρονικά είδη κ.α.

Ειδικότερα, το 92,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 95,5% τον Οκτώβριο ενώ μόλις το 0,9% και 9.5% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ,κατασκευή κατοικίας οι εργασίες βελτίωσης- ανακαίνισης των χώρων του, τον επόμενο χρόνο (από 1,9% και 10,9% αντίστοιχα τον Οκτώβριο).

 

Οικογενειακή τραγωδία συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στο Μενίδι.

Ενας 49χρονος εμφανίστηκε στις 21:00 στο Α.Τ. Νέας Φιλαδελφείας και ομολόγησε στους έκπληκτους αστυνομικούς: «Σκότωσα την μητέρα μου».

Οταν οι αρχές έσπευσαν στην οδό Δερβενακίων στο Μενίδι, αντίκρισαν το πτώμα της άτυχης 81χρονης η οποία δεν έφερε εξωτερικά τραύματα. Αξιωματικοί του ανθρωποκτονιών εκτιμούν ότι ο γιος της την έπνιξε με μαξιλάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Ο άνδρας κρατείται στο Α.Τ Φιλαδελφείας, όπου και ανακρίνεται. Η προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Να καταβληθούν άμεσα τα ποσά, που αφορούν σε «κομμένα» δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδόματα αδείας, στους εργαζομένους του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι δικαιώθηκαν με σχετική δικαστική απόφαση, ζητάαπό τη δημοτική αρχή η υποψήφια δήμαρχος, κ.ΡέναΚαραλαριώτου.

Στην τοποθέτησή της,κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, η κ.Καραλαριώτου αναφέρθηκε στο θέμα, ζητώντας από τον κ.Καλογιάννηνα ληφθεί άμεσα ομόφωνη απόφασηκαι να δοθούν τα χρήματα στους υπαλλήλους του Δήμου που έχουν δικαιωθεί.  

«Τα ποσά αυτά κυμαίνονται από περίπου 1.200 έως και 2000 ευρώ, για κάθε άτομο, ενώ το συνολικό ποσό πουπρέπει να καταβληθεί, σύμφωνα με την απόφαση, ανέρχεται σε 143.500 ευρώ, περίπου. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς πρόκειται για χρήματα τα οποία έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, αλλά και αποτελεί βασική υποχρέωση του ίδιου του Δήμου.

Γνωρίζετε ότι ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης, καθώς με σχετική διάταξη (αρθ.54, ν. 4447/2016), καταργήθηκε η υποχρέωση των ΟΤΑ να εξαντλούν τα ένδικα μέσα, σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών. Άλλωστε, πολλοί Δήμοι της χώρας, όπως του Αμαρουσίου, της Κέρκυρας, του Χολαργού, του Πειραιά, είτε έχουν καταβάλει ή έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες καταβολής των ποσών, σε εργαζομένους τους που δικαιώθηκαν», υπογράμμισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι το θέμα αφορά στην με αριθμό 278/2018 απόφαση του ΕιρηνοδικείουΛάρισας (ειδική διαδικασία), με την οποία αναγνωρίστηκε η υποχρέωσητου ΔήμουΛαρισαίων να καταβάλει σε 83 υπαλλήλους, με σχέσηιδιωτικούδικαίου αορίστου χρόνου, ποσά που αφορούν στακαταργηθέντα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας.

1ο LAComicsFestival

Φεβρουαρίου 23, 2019

Η µαγεία της 9ης Τέχνης στον Μύλο του Παππά

4 – 10 Mαρτίου 2019 

Ο κόσµος των κόµικς ζωντανεύει στην πόλη της Λάρισας.

Ο Σύλλογος Κόµικς και Τεχνών ΕΤουΚου συνδιοργανώνει µε την Αντιδηµαρχία Πολιτισµού και Επιστηµών του Δήµου Λαρισαίων το 1ο LAComicsFestival που θα λάβει χώρα στον Μύλο του Παππά από τις 4 έως τις 10 Μαρτίου 2019.

Πρόκειται για µία πολυθεµατική και πολυεπίπεδη εκδήλωση, που εστιάζει στον χώρο της 9ης Τέχνης και απευθύνεται σε φίλους των τεχνών, λάτρεις των κόµικς, γραφίστες, εικονογράφους, animators, αναγνώστες, φοιτητές οπτικής επικοινωνίας και multimedia, δασκάλους και µαθητές, γονείς και παιδιά.

Στο LAComicsFestival θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή µε µια από τις πλέον ενδιαφέρουσες µορφές Τέχνης παγκοσµίως, µέσω της παρουσίας καταξιωµένων Ελλήνων δηµιουργών και όχι µόνο.

Πιο συγκεκριµένα, 50 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα θα συμμετέχουν στα τραπέζια και στις εκθέσεις της διοργάνωσης, προβάλλοντας µια µεγάλη ποικιλία εικονογραφήσεων, αυτοεκδόσεων και κόµικς εντύπων.

Μικροί και µεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυµάσουν διάφορες εκθέσεις, µεταξύ των οποίων µία έκθεση κόµικ και εικονογράφησης µε τίτλο «Μονοσέλιδα», αποτελούµενη από έργα 40 Ελλήνων και Κυπρίων δηµιουργών κόµικς. Ακόμη, µία έκθεση σπάνιων ελληνικών συλλεκτικών κόµικς.

Επίσης, το LAComicsFestival θα φιλοξενεί επιτραπέζια παιχνίδια (σε συνεργασία µε το PlayHouse), ενώ θα υπάρχει bazaar βιβλίων κόµικς από καταστήµατα και εκδοτικούς οίκους.

Έχουν προγραµµατισθεί: Panels • «Fanzines-Αυτοεκδόσεις» Μέλανδρος Γκανάς • «Ο κύκλος των κόµικς» Βάιος Κουτριτζές • «Γελοιογραφία» Απόστολος Κουρσοβίτης (Κουρσό) Workshops • Παιδικό Εργαστήριο σε συνεργασία µε την Ύπατη Αρµοστεία, στο τέλος του οποίου θα µοιραστεί σε µαθητές κόµικ έκδοση µε θέµα το µεταναστευτικό, δωρεά του Ινστιτούτου Λούξεµπουργκ. • Παιδικό Εργαστήριο Αγλαΐα Νάκα • Εργαστήριο κόµικς Μέλανδρος Γκανάς • Παιδικό κόµικς Μέλανδρος Γκανάς και Θανάσης Καραµπάλιος • Σενάριο-Σχέδιο Αποστόλης Ιωάννου (Blackbird) • Χτίζοντας τον σκελετό µίας ιστορίας Αθανάσιος Α. Βασιλάκης • Flip Book Shadows Φωτεινή Καλούδη • Εργαστήριο Δερµατοστιξίας Ορέστης Κοτοπούλης (Stab) • Live Painting Μινιατούρας OWLS Society • Συναρµολόγηση και Βάψιµο Μινιατούρας OWLS Society • Dungeons and Dragons One Shot Ζήσης Αποστολίδης και Άρης Γκρίµπας • Graffiti Hood Spirit Masterclasses • COMX «Ιδιότροπες εξηγήσεις για τις κοινόχρηστες εκφράσεις» Ιορδάνης Στυλίδης Events • Graffiti day Hood Spirit - Walk The Line Tattoo • Παράσταση «Jocker» – Αντονέλλα Χήρα • Προβολή Cult ταινιών • «Drink and Draw» µε διάφορους καλλιτέχνες & Stand up comedy µε τον Πιέρρο Πατουχέα. Σεϋχέλλες Upstairs Κουµουνδούρου 16 Εκθέσεις • Έκθεση «Μονοσέλιδα» • Έκθεση «Αγροτικές Αφίσες» • Έκθεση «Εναλλακτικές Αφίσες του LA Comics Festival» • Έκθεση «Τα κόµικς που δεν µας άφηναν να διαβάζουµε» (Κόµικς Ενηλίκων από την προσωπική συλλογή του Μέλανδρου Γκανά» Σεϋχέλλες Upstairs Κουµουνδούρου 16)

Παράλληλα, στους χώρους του Μύλου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό µεγάλου ενδιαφέροντος. Θα πραγµατοποιηθούν προβολές cult µικρών animations του Ζορζ Πιλαλί , δύο cult ταινιών του Γιάννη “Rubus” Ρουµπούλια, πρόγραµµα βραβευµένων παιδικών animations µε θέµα την Οικολογία (σε συνεργασία µε το Thessaloniki Animation Festival - TAF), καθώς και δύο Κυπριακά παιδικά animations από τον Αλέξη Χαβιαρά, τo πολυβραβευµένο 3D animation “Agrinoui” και το ”Stroutho”.

Η είσοδος στους χώρους του φεστιβάλ, καθώς και η συµµετοχή σε panels, workshops, masterclasses, προβολές και events, είναι ελεύθερη για όλους.

Τέλος, το κοινό θα έχει τη µοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει µία µουσική βραδιά, µε τον Zorz Pilali – Ζορζ Πιλαλί & Sufra Band, την Πέµπτη 7 Μαρτίου 2019 στον Μύλο 1927. Είσοδος για το live: 5 ευρώ.

 Xορηγός επικοινωνίας του LAComicsFestival: Εφηµερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙ. Χορηγοί: • Las Ramblas • Nτούλας SOUND.

Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/lacomicsfestival

 

Την ταινία του Αντρέι Κοντσαλόφσκι «Παράδεισος»  προβάλει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:00 και στις 21:30, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, στο Χατζηγιάννειο.

Ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός ¬φωτίζεται μέσα από τρεις μικρές προσωπικές ιστορίες, τις οποίες σχολιάζουν, εκθέτοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Τρεις άνθρωποι διασταυρώνονται σε μια δύσκολη περίοδο του πολέμου: η Όλγα, μία Ρωσίδα μετανάστρια και μέλος της Γαλλικής Αντίστασης, ο Ζιλ Γάλλος συνεργάτης των Ναζί και ο Χέλμουτ, υψηλόβαθμος αξιωματικός των SS…

Η Όλγα συλλαμβάνεται από τους Ναζί επειδή έκρυψε παιδιά Εβραίων σε αιφνιδιαστική επιδρομή. Στη φυλακή γνωρίζει τον Ζιλ, ο οποίος έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεσή της. Την ερωτεύεται και δέχεται να ελαφρύνει την τιμωρία της με σεξουαλικά ανταλλάγματα. Η Όλγα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει μια βίαιη ποινή, αλλά η ελπίδα της για ελευθερία εξασθενεί όσο τα πράγματα παίρνουν μία μη αναμενόμενη τροπή.

Η Όλγα μεταφέρεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί συναντά τον υψηλόβαθμο αξιωματικό των SS, Χέλμουτ, που κάποτε έτρεφε συναισθήματα για εκείνη. Μια διεστραμμένη και καταστροφική σχέση ξεκινά. Της προσφέρει διέξοδο, αλλά η γνώμη που έχει σχηματίσει πια η Όλγα για τον «Παράδεισο» είναι οριστική.

Καταπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία, σπουδαίες ερμηνείες, σε αυτό το σκοτεινό ερωτικό δράμα για μια Ρωσίδα κι έναν υψηλόβαθμό Ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στη Μόστρα.

Δραματική 2016 | Α/Μ | Διάρκεια: 130'

Ρωσο-γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Αντρέι Κοντσαλόφσκι με τους: Γιούλια Βισότσκαγια, Κρίστιαν Κλάους, Φιλίπ Ντικέν

Γενική είσοδος 4 ευρώ

 

Ανακοίνωση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Λαρισαίων για το γήπεδο της ΕΠΣΛ στην οποία και επισημαίνονται τα εξής:

«Έρχεται για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο η σύμβαση χρησιδανείου του Δήμου Λαρισαίων με την ΕΠΣΝΛ για την παραχώρηση χρήσης έκτασης 16.5 στρεμμάτων στην Ν. Πολιτεία για την κατασκευή – διαμόρφωση Ενωσιακού γηπέδου και γραφείων. Η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης επιβάλει στην ΕΠΣΝΛ την αναζήτηση χρηματοδότησης αποπεράτωσης του έργου, όπως επίσης της φορτώνει την συντήρηση και τη λειτουργία του για τα επόμενα 49 χρόνια.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας Κρίκης Πέτρος με την διοίκηση της ΕΠΣΝΛ εξέφρασε συγκεκριμένες επιφυλάξεις για το εν’ λόγο εγχείρημα. Το συγκεκριμένο ακίνητο που παραχωρείται η χρήση του αποτελεί δημόσια περιουσία, κατασκευάστηκε με χρήματα των Λαρισαίων, και συντηρείται σήμερα από το δήμο. Την στιγμή που κανένας παράγοντας δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για πολύ σοβαρά θέματα όπως πχ. ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου; Πως θα συντηρείται μια τέτοια εγκατάσταση όταν ο δήμος αποχωρήσει;  Αν θα είναι ανοιχτή και δωρεάν για το λαό; Αν υπάρχει στο σχεδιασμό να το χρησιμοποιούν ελεύθερα τα σχολεία της γειτονιάς; Και μια σειρά άλλα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα από την ίδια την σύμβαση.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθαρή. Την ευθύνη για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να την έχει το κράτος. Που πρέπει να εξασφαλίζει τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να λειτουργούν και να είναι δωρεάν η χρήση τους για όλους. Η στάση της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα πέρα από ψηφοθηρικούς σκοπούς, εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους του κεφαλαίου όπως πχ. το κράτος να απεμπολεί τις ευθύνες του για τη συντήρηση και λειτουργία δικών του δομών, διότι στην ουσία της η συγκεκριμένη σύμβαση έρχεται να απαλλάξει το δήμο από την ευθύνη της συντήρησης και λειτουργίας αυτής της δομής. Είναι στην ουσία ιδιωτικοποίηση «από το παράθυρο».

Τα ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣΝΛ είναι βέβαιο ότι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της συντήρησης και λειτουργίας ενός τέτοιου αθλητικού κέντρου. Η εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων – επιχειρηματικών είναι βέβαιη σε μια πορεία, καθώς η σύμβαση παραχώρησης δεν διασφαλίζει την μη μεταβίβαση της χρήσης σε τρίτους εσαεί, αλλά αφήνει «παράθυρα και πόρτες» ορθάνοιχτες, καθώς προβλέπει για κάθε αλλαγή στη χρήση, την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΕΠΣΝΛ η εμπλοκή επιχειρηματιών.

Το ζήτημα για εμάς ως Λαϊκή Συσπείρωση είναι το αν διευκολύνονται τα ποδοσφαιρικά σωματεία, ο λαός και η νεολαία της πόλης ή αντίθετα θα τους φορτώσει η δημοτική αρχή Λάρισας και η διοίκηση της ΕΠΣΝΛ ένα ακόμη «χαράτσι» στις πλάτες τους. Η δική μας πρόταση παίρνει υπόψη της ακριβώς αυτό. Γι’ αυτό και δεν θα ήμασταν αντίθετοι αν διαθέταν ως έδρα ένα γήπεδο του δήμου στις μεικτές ομάδες τις ΕΠΣΝΛ, για να διευκολύνονταν η προετοιμασία τους και η συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα. Όμως είναι εντελώς διαφορετικό να τους παραχωρείται η χρήση δημόσιας εγκατάστασης, με άδεια κατασκευής ΙΧ γραφείων, συνεδριακού χώρου 120 ατόμων, όπως και η ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας της.

Ο δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης, όπως και η υποψήφια της ΝΔ κ. Καραλαριώτου έσπευσαν αμέσως να δηλώσουν την συμφωνία τους. Και βέβαια είναι τέτοιο το θράσος δημοτικής αρχής και μείζονας αντιπολίτευσης, που μιλάνε για βοήθεια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όταν είναι οι ίδιοι, οι παρατάξεις τους, όπως και τα κόμματά που τους στηρίζουν,  που καθησύχαζαν πριν από λίγα χρόνια τα σωματεία και την πόλη ότι θα αποκτούσαν καινούργιο γήπεδο, όταν παραχωρούσαν δημοτική έκταση σε ιδιώτη για να φτιάξει γήπεδο – μαγαζί (ΑΕΛ F.C. ΑΡΕΝΑ), αλλά και σήμερα όταν επί της ουσίας πάνε να φορτώσουν στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία του Νομού Λάρισας, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, το κόστος της συντήρησης δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αντίθετα μ’ αυτή τη μεθόδευση ως Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καλούμε τα ποδοσφαιρικά σωματεία τη πόλης να θυμηθούν ποια πολιτική δύναμη δικαιώθηκε στην υπόθεση του ΑΕΛ F.C. ΑΡΕΝΑ ως προς τις εκτιμήσεις της και κόντρα στο ρεύμα που υπήρχε, να αποτελέσει κριτήριο αυτή η κρυστάλλινη θέση μας τότε και τώρα και να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ παντού. Να δυναμώσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενισχύοντας τη Λαϊκή Αντιπολίτευση απέναντι σε ΕΕ και κυβέρνηση. Για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση  για δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου το κράτος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατασκευή, τη συντήρηση και λειτουργία τους, που θα είναι ανοιχτές και δωρεάν για όλους και θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις στεκόμαστε με επιφύλαξη στο συγκεκριμένο εγχείρημα».

 

 

Σελίδα 1 από 1895

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων