Μαΐου 30, 2020

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σεπτεμβρίου 29, 2019

Τα μικρά μας παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα ότι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή. Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καθώς  μεγαλώνουν αποκλειστικά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, μαθαίνουν να είναι οι αρχηγοί του σπιτιού και δοκιμάζουν τα όριά μας καθημερινά.

Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν,οφείλουμε να τα βοηθήσουμε  να σταθούν στην κοινωνία μαθαίνοντας να λειτουργούν με κανόνες και όριααρχικά στο πρώτο τους σχολικό περιβάλλον.
Πώς θα βοηθούσαμε εμείς οι γονείς τα παιδιά μας ώστε η ένταξή τους, στη μικρή κοινωνία του σχολείου να γίνει ομαλά και  χωρίς στεναχώριες?
Η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου ενεργή παιδαγωγός 20 χρόνια και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία και την ειδική αγωγή, μας δίνει μικρές συμβουλές που θα συντελέσουν στην ομαλότερη ένταξή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Τα βήματα που προτείνει η συγγραφέας έχουν να κάνουν με τη δική μας συμπεριφορά στο σπίτι, που οφείλει να τα προετοιμάσει κατάλληλα ώστε να είναι σε θέση να σταθούν ευκολότερα στη μικρή κοινωνία της τάξης τους.
Είναι πολύ σημαντικό να χαρίζουμε στα παιδιά μας την επιβράβευση όταν κάνουν προσπάθεια να αυτονομηθούν  λειτουργικά στο περιβάλλον του σπιτικού μας π.χ. όταν προσπαθούν να οργανώσουν μόνα τους το χώρο τους , να μαζέψουν τα παιχνιδάκια τους , να φάνε χωρίς να λερωθούν.
 Πρέπει να θυμόμαστε ότι καλό είναι να μην τα επαινούμε για μικρούς και ασήμαντους λόγους. Οι υπερβολές στις επιβραβεύσεις συντελούν ώστε να μην είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις συμπεριφορές τους . Με την υπερβολή στους επαίνους δημιουργούμε συνθήκες να πληγωθούν ανεπανόρθωτα την πρώτη στιγμή που θα βιώσουν αρνητική κριτική από το σχολικό περιβάλλον τους.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ως γονείς, ότι το παιδί μας νιώθει ασφαλέστερο μέσα σε περιβάλλον με όρια στην  καθημερινή του ζωή. Όταν δεν υπάρχουν όρια,πράττει ότι αυτό θέλει και τις ώρες που θέλει, πχ  διεκδικεί ένα δώρο την ώρα που ήδη του έχουμε πάρει ένα άλλο δώρο νωρίτερα,  διεκδικεί το tablet για να βλέπει παιχνίδια κατ’ επανάληψη,  θέλει να κοιμάται πολύ αργά το βράδυ, ακολουθώντας το πρόγραμμα των ενηλίκων, τότε το  παιδί μας είναι αδύναμο και ανασφαλές
Θα πρέπει να καταλάβουμε πως το παιδί ζώντας χωρίς όρια,  κινδυνεύει και αδυνατεί να συμμορφωθεί σε κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνοντας στη μικρή ομάδα της τάξης του, θα ζοριστεί πάρα πολύ να σταθεί με ηρεμία και να έχει μία αρμονική ένταξη στο οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο καλείται να συμμετέχει.
Η Λητώ Τσακίρη, διευθύντρια του Πρότυπου Κέντρου Προσχολικής Αγωγής ΛΗΤΩ, τονίζει επίσης,  πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που επιτελεί το παραμύθι στην καθημερινότητα του παιδιού, αλλά και στην οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης με τους γονείς του και το περιβάλλον του. Ο κάθε γονιός μέσα από την ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου συντροφιά με το παιδί του, συντελεί στην καλύτερη επικοινωνία τους. Βοηθά το παιδίνα αποκτήσει κριτική σκέψη, ανοίγει δημιουργικούς διαλόγους και του μαθαίνει μέσα από τις ιστορίες πλήθος πραγμάτων. Ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα στη μαγεία της αφήγησης, είναι ένας άνθρωπος που μαθαίνει να μιλάει σωστά,  ένας άνθρωπος που μπορεί να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, δημιουργώντας ιστορίες και εκφράζοντας μέσα από αυτές τα συναισθήματά του.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το Φθινόπωρο είναι η περίοδος  προσαρμογής μέσα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Καλό είναι να μην περιμένουμε στο σκαλί του σχολικού ξεκινώντας τις ερωτήσεις για το πώς πέρασε το παιδί μας τη μέρα του. Αυτό μπορεί να στρεσάρει το μικρό μας ήρωα και να του δημιουργήσει μία ένταση που σίγουρα δεν θα βοηθούσε κανέναν. Φυσικά όταν δεν ρωτάμε καθόλου, είμαστε αδιάφοροι γονείς για το πώς ήταν η μέρα του παιδιού μας και τι ενδιαφέρον έμαθε,  δημιουργούμε  ένα τεράστιο κενό στην ψυχούλα του παιδιού. Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε για καληνύχτα ας κάνουμε έναν όμορφο υγιή διάλογο μαθαίνοντας όλα αυτά τα καινούργια, τα ξεχωριστά, τα ιδιαίτερα που μπορεί να συνέβησαν στη μέρα που κύλησε. Αυτή η κουβεντούλα  θα βοηθήσει πάρα πολύ και τη σχέση μας με το παιδί,  αλλά και την καλύτερη χαλάρωση του, που θα συντελέσει σε  έναν δημιουργικό ήρεμο ύπνο.
Βασική υπενθύμιση  είναι να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με σεβασμό και να θυμόμαστε πάντα ότι όπως εμείς έχουμε τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα και τα μικρά μας έχουν τα αντίστοιχα δικά τουςδικαιώματα. Τα παιδιά πάνω από όλα, διεκδικούν τον σεβασμό μας, τη ζεστασιά και την αγάπη μας. Άλλωστε εμείς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί  είμαστε τα πρότυπα τους. Ας σεβόμαστε τους εαυτούς μας, διεκδικώντας το σεβασμό του περιβάλλοντος μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες που θα μεγαλώσουν και τα παιδιά μας με αυτοσεβασμό, υγιή διάλογο και άνεση να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Η Λητώ Τσακίρη  είναι διευθύντρια του Πρότυπου Κέντρου Προσχολικής Αγωγής ΛΗΤΩ στην πόλη της Λάρισας, μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με 9 βιβλία της σε κυκλοφορία Πανελλαδικά.

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων