Μαΐου 30, 2020

Του Φθινοπώρου στερνή χαρά, Νοέμβρη καλωσόρισες ξανά!

Γράφει η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη
Ο Νοέμβριος πήρε το όνομά του από το λατινικό novem που σημαίνει εννιά επειδή στο Αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας του χρόνου, αν και συνεχίζει ως 11ος κράτησε ως τα σήμερα το παλιό όνομα.

Διαβάζοντας τα παλιά καλεντάρια θα δούμε το Νοέμβρη να αναφέρετε ως Βροχάρης ή Μεσοσπορίτης, είναι το στερνοπούλι του Φθινοπώρου και προμηνύει  τον ερχομό του Χειμώνα . Στο λιομάζωμα κάθε Νοέμβρη χτυπούσαν τα κλαδιά με ραβδιά και μαζεύαν τους καρπούς στα στρωμένα ελαιόπανα τους οι νοικοκυραίοι, ενώ οι κυράδες με τα μεγάλα τους καλάθια μάζευαν από τη γη  μία-μία τις πεσμένες ελιές.
Κάποιοι τον λένε και μήνα του κρασιού επειδή κάθε 3 του μήνα στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου,ανοίγονται τα βαρέλια με τα καινούργια κρασιά των Οινοπαραγωγών.Σημαντική η γιορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στις 8 του Νοέμβρη  μέρα που τιμούμε την Αεροπορία μας, ενώ  στις 14 μαζί με τη γιορτή του Αγίου Φιλίππου ξεκινάμε τη μεγάλη νηστεία των 40 ημερών που θα τελειώσει τη μέρα των Χριστουγέννων.
Κοιτώντας τον ουρανό βλέπουμε στις 17 με 18 να πέφτει η Πούλια στο γιαλό, έτσι  μας υπενθυμίζουν ακόμη και τα αστέρια ότι έφτασε ο Χειμώνας .Το αστρικό σμήνος των Πλειάδων στα μέσα του Νοέμβρη καλεί τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να σπεύσουν τις δουλειές τους γιατί ο καιρός χαλάει Ας θυμηθούμε την παλιά παραδοσιακή παροιμία    «Ούτε Σταβλίτης στα βουνά  μήτε Γεωργός στους κάμπους»
 21 του Νοέμβρη είναι μεγάληγιορτή της Χριστιανοσύνης «τα Εσόδια της Θεοτόκου» πουγιορτάζεται η έλευση της μικρής Μαρίας, αργότερα μητέρας του Θεανθρώπου από τους γονείς  της Άννα και Ιωακείμ εντός του ναού όπου παρέμεινε από τα 3 ως και τα 14 της χρόνια. Τη μέρα αυτή οι γεωργοί σε πολλούς τόπους έχουν αργία και τη γιορτάζουν τρώγοντας  δημητριακά και όσπρια
25 του Νοέμβρη είναι η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης  κόρης του επάρχου της Αλεξάνδρειας πού συζητώντας για την αξία της πίστης με 50 φιλόσοφους της εποχής της, κατάφερε με τον υπέροχο λόγο και τα αξιόλογα επιχειρήματα της,  να τους στρέψει στο Χριστιανισμό  και να εξοργίσει τον Αυτοκράτορα που διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Μεγάλη είναι και  η γιορτή του προστάτη των μικρών παιδιών του  Άγιου Στυλιανού του αγίου που απλώνει μία μεγάλη αγκαλιά για όλα τα παιδιά του κόσμου, στις 26 του Νοέμβρη.
Το στερνοπαίδι του Φθινοπώρου κλείνει τις μέρες του στις 30 με τη γιορτή του «Τρυποτηγανά» του Αγίου Ανδρέα που λέγεται και «Αντριάς» γιατί καθώς πλησιάζει ο Δεκέμβρης το κρύο «αντριεύει»και οι νοικοκυρές γιορτάζουν τον Άγιο φτιάχνοντας  τηγανιτές για να γλυκάνουν τις κρύες μέρες τους.

Του Φθινοπώρου στερνή χαρά, Νοέμβρη καλωσόρισες ξανά! Η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου εύχεται καλό μήνα προσφέροντας στα παιδιά  το τραγούδι της για τον μήνα Νοέμβρη
https://youtu.be/eiHqW2hIUtg

 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων