Μαΐου 29, 2020

Ο θυμός των παιδιών και πώς να τον διαχειριστούμε καλύτερα Featured

Μιλώντας με ειδικούς για τον θυμό των παιδιών μας. Λύσεις με προτάσεις συνεργασίας γονέων & παιδιών μέσα απο διάλογο & θεραπευτικό παιχνίδι.

  Αγαπητή κα Όλγα Δημοπούλου είστε Ψυχολόγος, Παιγνιοθεραπεύτρια & δουλεύετε στην πόλη της Λάρισας  στο κέντρο Ψυχοθεραπείας ΑΝΕΜΗ με οδηγό σας  το παιχνίδι & τα παραμύθια , λύνοντας πολλαπλά ζητήματα της καθημερινής ζωής των οικογενειών που ζητούν τη βοήθεια σας.                                                                                                          Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε τις εντάσεις που προκύπτουν με τα παιδιά στην καθημερινότητα της οικογένειας μας όταν αυτές δεν έχουν  κάποιον οφθαλμοφανή αρχικά λόγο? Πως θα τα καταφέρουμε να επέλθει γαληνή, αποτρέποντας καταστάσεις που είναι στρεσογόνες & έντονες ώστε να μην υπάρξουν διαπληκτισμοί & περιττό στρες?
Κυρία Τσακίρη όπως γνωρίζεται από την μεγάλη σας εμπειρία στο χώρο της προσχολικής αγωγής, ένα σημαντικό κομμάτι της απογευματινής έντασης στα σπίτια μας μπορεί να οφείλεται στα μικρά ή μεγάλα ξεσπάσματα θυμού των παιδιών μας .Ο θυμός έχει την προέλευσή του στην επιθετικότητα με την οποία η φύση προικίζει κάθε οργανισμό προκειμένου να διεκδικεί τις ανάγκες του και να επιβιώνει. Κατά συνέπεια η επιθετικότητα, όταν καλλιεργείται είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την προστασία του εαυτού.
Ωστόσο ο θυμός είναι συνήθως συνδεδεμένος με αρνητικές έννοιες, όπως βίαια ξεσπάσματα, ένταση και παραλογισμός. Αυτό συμβαίνει γιατί η παρορμητική φύση του θυμού είναι παραπλανητική και έτσι αποφεύγουμε να δούμε τη συναισθηματική ανάγκη που κλήθηκε για να προστατέψει.
Όταν οι γονείς μένουν στο θυμωμένο ξέσπασμα, τα παιδιά συνήθως απλά αισθάνονται αδικημένα, και θυμώνουν ακόμη περισσότερο. Η βία γεννιέται όταν οι γονείς θέτουν περιορισμούς στην έκφραση του θυμού χωρίς παράλληλα να ικανοποιούν την υποκείμενη συναισθηματική ανάγκη του παιδιού.
                                                                                                                         Εσείς που έχετε την πιστοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας ΑΘΥΡΜΑ πείτε μας τι οφείλουμε να κάνουμε όταν το παιδάκι μας είναι θυμωμένο?
Κα Τσακίρη όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θυμωμένο παιδί, είναι σημαντικό εμείς οι γονείς να προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα που υπάρχει πίσω απ’ το ξέσπασμα. Καμιά φορά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να παραδεχτούμε με ειλικρίνεια το ρόλο που εμείς οι ίδιοι έχουμε παίξει στον θυμό του παιδιού μας.
   Τι μας συμβουλεύετε στην περίπτωση που ο θυμός των παιδιών μας, δεν αφορά τα μέλη της οικογένειας μας, αλλά κάποια αλλά άτομα που συναναστρέφονται ?
Όταν ο θυμός των παιδιών μας αφορά άτομα εκτός οικογένειας, τότε ίσως πολύ απλά χρειάζεται εμείς οι γονείς να τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν ότι δυστυχώς οι επιθυμίες μας δεν μπορούν να πραγματοποιούνται πάντα. Έτσι μέσα από μια δύσκολη περίσταση των μικρών μας παιδιών μπορεί αν είμαστε στο πλευρό τους, να τα βοηθήσουμε & να έρθουμε πιο κοντά τους ανοίγοντας δρόμους ουσιαστικής επικοινωνίας & ανακαλύπτοντας νέες εναλλακτικές στάσεις ζωής συντροφιά                                                                                              Θέλοντας να κλείσω αυτό το άρθρο μετά τις συμβουλές της ειδικού, θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να θυμηθούμε και τη λέξη συγγνώμη εμείς οι γονείς.Αν έχουμε μερίδιο ευθύνης στην πιθανή ένταση της μέρας,  ας πάρουμε το παιδί μας μια ζεστή & θεραπευτική αγκαλιά & ας του πούμε μια «Συγγνώμη» παραδειγματίζοντας το με τις πράξεις μας, να συμπεριφερθεί πιο συγκαταβατικά & με λιγότερο εγωισμό την επόμενη φορά.  Ας μη ξεχνάμε ότι πάντα θα είμαστε το πρότυπο στα μάτια των μικρών μας ηρώων.

 "Το Μαγικό Κλειδί για το παιδί" είναι μια σελίδα του Postlarissa.gr αφιερωμένη στα παιδιά μας.Επιμελείται και παρουσιάζει η παιδαγωγός & συγγραφέας παιδικών βιβλίων Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου διευθύντρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής "ΛΗΤΩ" , μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου & της Unesco Πειραιώς & Νήσων, συνεργαζόμενη με μια υπέροχη ομάδα παιδαγωγών, συγγραφέων, ψυχολόγων, εμψυχωτών, διατροφολόγων & πολλών άλλων προσωπικοτήτων που αγαπούν, σέβονται το παιδί & φροντίζουν γι 'αυτό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. -ΤΗΛ :2410546568

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων