Μαΐου 25, 2020

Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας για Παιδιά στο Πνευματικό Κέντρο «Σ. Ζιαζιά».

H Παιδαγωγός & Συγγραφέας κα Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου στη Σελίδα του POSTLARISSA " Το Μαγικό Κλειδί για το Παιδί" συνομιλεί με την κα Χρυσάνθη Τσιαμπαλή που είναι υπεύθυνη της Πρώτης Λέσχης Ανάγωσης για παιδιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας.

Eρωτ.: Αγαπητή κα Χρυσανθη Τσιαμπαλή είστε συντονίστρια και υπεύθυνη του παιδαγωγικού σχεδιασμού της Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά που λειτούργει ο Δήμος Λαρισαίων υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας στο Πνευματικό Κέντρο «Σ. Ζιαζιά» Είστε Λαρισαία εργάζεστε ως παιδαγωγός στα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων & έχετε πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ Έχετε αξιόλογο συγγραφικό έργο, από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, κυκλοφορούν πολλά βιβλία σας για παιδιά από 3 έως 11 ετών. Ως υπεύθυνη της Λέσχης , πείτε μας σας παρακαλώ από πότε & γιατί ξεκίνησε?
Απαν: Κα Τσακίρη σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά που επιτελώ στη Λέσχη Ανάγνωσης για Παιδιά. Η Λέσχη ξεκίνησε με πολύ μεράκι τον Οκτώβρη του 2016, στο Πνευματικό Κέντρο «Σ. Ζιαζιά» στην περιοχή της Χαραυγής, όπου είχε ξεκινήσει να λειτουργεί μια βιβλιοθήκη, παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας.
Ερωτ.: Ποιος είναι ο τελικός στόχος της Λέσχης αυτής? 
                   Απαν: Στόχος της Λέσχης είναι να προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά βιβλία λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ενδιαφέρον τους και τις αναγνωστικές τους εμπειρίες. Οι αναγνώσεις εμπλουτίζονται με παιγνιώδεις δραστηριότητες βασισμένες στα βιβλία ή με αφορμή τα βιβλία που διαβάζουμε.
Ερωτ.: Κα Τσιαμπαλή γνωρίζω ότι στα τέλη αυτού του Μάη ολοκληρώσατε τον δεύτερο κύκλο των συναντήσεών σας, που ξεκίνησε για τη φετινή σχολική χρονιά από τον Οκτώβρη του 2017, πείτε μας πόσα παιδάκια παρακολούθησαν το πρόγραμμα αυτό φέτος και σε ποιες ηλικιακές ομάδες ανήκαν? Απαντ: Κατά την διάρκεια αυτών των μηνών πραγματοποιήθηκαν 15 συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν 35 παιδιά, ηλικίας 7 έως 11 ετών, χωρισμένα σε δυο τμήματα. Με τα παιδιά διαβάσαμε 26 βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.Πραγματοποιήθηκαν επίσης 290 δανεισμοί βιβλίων, πράγμα που θεωρώ ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της φετινής χρονιάς στη Λέσχη.
Ερώτ. :Στα πλαίσια της Λέσχης λειτουργεί και Δανειστική Βιβλιοθήκη?
Απαντ:Ναι μετά από κάθε συνάντησή μας, τα παιδιά δανείζονται βιβλία τα οποία διαβάζουν στο σπίτι. Στη συνέχεια, σε ένα μικρό βιβλιαράκι που διαθέτουν όλα τους, εκφράζουν την άποψή τους για τα βιβλία που έχουν διαβάσει. Τα παιδιά δεν διστάζουν να εκφράσουν την άποψή τους, τη δυσαρέσκεια ή τον ενθουσιασμό τους για το κάθε βιβλίο που διαβάζουν. Αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους με τα αντίστοιχα αστεράκια πάνω στο βιβλιαράκι τους αλλά και με σχόλιά τους στην ομάδα της Λέσχης μας .
Ερωτ.:Με ποιον τρόπο γίνεται η επιλογή των βιβλίων που θα δουλέψετε με την ομάδα σας μέσα στη χρονιά? Απάντ.:Ακριβώς όπως και στην προηγούμενη σεζόν, τα 26 βιβλία που επέλεξα να διαβάσουμε από κοινού με τα παιδιά, είναι μερικά μονάχα από τα δεκάδες καλά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που κυκλοφορούν. Η επιλογή έγινε με διάφορα κριτήρια: επιδίωκα η πλοκή να κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον των παιδιών, να υπάρχει ποικιλία ως προς το συγγραφικό ύφος και ως προς τη θεματολογία και να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών των δύο τμημάτων.                                          Κύρια Τσιαμπαλή εύχομαι επιτυχίες στη Λέσχη Ανάγνωσης και πολλούς μικρούς φίλους που θα αγαπήσουν το βιβλίο και θα προάγουν τη φιλαναγωσία σε όλη τους τη ζωή . Γνωρίζω ότι το βιβλίο σας "Ένα ποντίκι αλλιώτικο από τα άλλα", έχει διακριθεί με Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2009), ενώ το «Ένας κήπος στην τάξη μας», έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί & στην Τουρκία από τις εκδόσεις Pena.Καλό καλοκαίρι σε σας και στη Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη Λάρισας που σχεδιάζει όμορφα θερινά δρώμενα. Το POSTLARISSA.GR & η σελίδα του « Το Μαγικό Κλειδί για το Παιδί» πάντα στη διάθεση σας. Ευχόμαστε πολλές πολλές δημιουργικές χρονιές φιλαναγωσίας για τα παιδιά της πόλης μας.

 Επικοινωνήστε με τη στήλη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλ 2410546568- 6972271968

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων