Ιουλίου 15, 2020

Λάρισα: Πλούσιες εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων Featured

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων της 16ης Μαΐου θα τιμήσει η Λάρισα με μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα μουσεία της πόλης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από την Πέμπτη 9 Μαΐου έως την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Τα μουσεία που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις θα είναι το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων Λάρισας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Το παρών έδωσαν οι ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας, η αντιδήμαρχος Λεσχών και Βιβλιοθηκών και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Άννυ Ψάρρα , η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υπεύθυνη του Διαχρονικού Μουσείου Σταυρούλα Σδρόλια, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού και οι υπεύθυνες των Μουσείων Σιτηρών και Αλεύρων Κωνσταντίνα Κόντσα και Εθνικής Αντίστασης Άννα Ιακωβίδου.

Ο κ. Σάπκας μίλησε για τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και την εξέλιξή τους σε κομβικά σημεία ανταλλαγής πολιτισμού, τονίζοντας πως για πρώτη φορά τα μουσεία διοργανώνουν από κοινού δράσεις.

Η κα Σδρόλια δήλωσε πως «είναι ευτυχής συγκυρία που το φετινό θέμα του εορτασμού που είναι τα μουσεία, συγκεντρωθήκαμε για να ανακοινώσουμε όλα τα μουσεία μαζί, το πρόγραμμα για την ημέρα μουσείου», ενώ η κα Ψάρρα υποστήριξε πως τα μουσεία είναι χώροι όπου μέσα από τα έργα τέχνης καταγράφεται η ιστορία, η μνήμη, η παράδοση και οι κοινωνικές σχέσεις.

Από την πλευρά της η κα Καλοκαιρινού υποστήριξε πως «το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και ιστορίας. Παράλληλα, ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής, αναπτύσσει την εξωστρέφειά του εστιάζοντας στις συνεργασίες και εμπλέκοντας στις δράσεις του ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Στη συνέχεια η κα Κόντσα επεσήμανε πως οι δράσεις του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων θα επικεντρωθούν στους ανθρώπους του Μύλου του Παππά, «σκεπτόμενοι ότι χτες, οι άνθρωποι του Μύλου ήταν οι μυλωνάδες, οι εργάτες, οι μηχανικοί, ενώ σήμερα είναι οι χορευτέες, οι ηθοποιοί και οι μουσικοί, γιατί πλέον ο Μύλος δεν παράγει αλεύρι. Παράγει πολιτισμό».

Τέλος η κα Ιακωβίδου δήλωσε πως «το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έχει επωμιστεί τον ρόλο του θεματοφύλακα των δύσκολων ιστορικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή στα χρόνια της Κατοχής».

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ – Διαχρονικό Μουσείο

Σάββατο 18 Μαίου 2019, ώρα 7 μ.μ.

Παρουσίαση της ψηφιακής έκδοσης με τίτλο Τοπική Κεραμική της Θεσσαλίας από τον 7ο έως τον 5ο αι. π.Χ., με τα πρακτικά της αντίστοιχης ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στο Διαχρονικό Μουσείο. Τα πρακτικά επιμελήθηκαν η αρχαιολόγος της Εφορείας Στέλλα Κατακούτα και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Παλαιοθόδωρος και αποτελούν τον πρώτο τόμο του ηλεκτρονικού περιοδικού του Διαχρονικού Μουσείου «Πέτασος». Παρουσιάζει η Μαρία Σταματοπούλου, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία θα μιλήσει για τη Θεσσαλία της αρχαικής εποχής.

Ακολουθεί η συναυλία «Στο μουσείο μια βραδιά». Συμμετέχουν: Αμαλία Σδρόλια -μέτζο σοπράνο, Αστέριος Τσέτσιλας -τενόρος, Γιώργος Τσιαρδάκας -φλάουτο, Ιωάννα Σιοπούδη -πιάνο, Μανώλης Ζαχαρτζής- κοντραμπάσο.

Στην εκδήλωση συνεργάζεται ο Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

 

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  1. 11 ΜΑΙΟΥ 2019- Εγκαίνια έκθεσης « ΛΑΡΙΣΑ 1950-1985: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ»-Στις 8 στο ΛΙΜΛ- Είσοδος Ελεύθερη

Περιοδική έκθεση σχετική με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Λάρισας όπως καταγράφεται μέσα από την παλαιότερη εφημερίδα την πόλης.

  1. 11 ΜΑΙΟΥ 2019 Στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας περιοδικής έκθεσης παράλληλη μουσική εκδήλωση με τους Polis Ensemble- Στις 9 στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Είσοδος ελεύθερη

  1. 13- 17 ΜΑΙΟΥ 2019 - «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ» - Εβδομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες

Εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια σε σχέση με τις παλαιότερες όψεις της πόλης και την εφημερίδα ως ανακυκλώσιμο υλικό.

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2410 239446

  1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ Η ΛΑΡΙΣΑ: ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ» για μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού.

Δημοσίευση στην εφημερία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των τριών καλύτερων.

Εκδήλωση βράβευσης στο Μουσείο με εκπαιδευτικές δράσεις.

Ελεύθερη συμμετοχή

  1. ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΛΑΡΙΣΑ 1950-1985: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κωφών Λάρισας.
  2. 22 ΜΑΙΟΥ 2019- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ» - ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ 1ου ΔΑΔ ΛΑΡΙΣΑΣ.

1ο ΔΑΔ Λάρισας

Ελεύθερη συμμετοχή

  1. 18 Μαϊου 2019 Ξεναγήσεις και δωρεάν είσοδος στο Μουσείο για όλους την ημέρα εορτασμού.

Είσοδος ελεύθερη

“Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων: Μύλος, το χθες και το σήμερα”

Το Μουσείο διοργανώνει την καλλιτεχνική εκδήλωση “Μύλος: το χθες και το σήμερα” στις 16 & 17 Μαΐου 2019 στις 20:00, στον χώρο του Μουσείου. Οι φορείς και οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στους χώρους του Μύλου του Παππά θα συμπράξουν καλλιτεχνικά μέσα στους χώρους της έκθεσης ρίχνοντας φως στο “χθες και το σήμερα” του Μύλου. Πρόκειται για έναν “διάλογο” ανάμεσα στους ανθρώπους, το κτίριο και τα μηχανήματα μέσα από το σύγχρονο χορό, το θέατρο, το κουκλοθέατρο και τη μουσική

Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ως εξής:

16 Μαΐου 2019

20:00-20:15 Χαιρετισμοί - Εισαγωγή

20:20-20:30 ΣμουΘ

20:40-20:50 Δημοτική Σχολή Μπαλέτου

21:00-21:10 Δημοτικός Κουκλοθίασος “Τιριτόμπα”

21:20- 21:30 Φιλαρμονική Δήμου Λάρισας

17 Μαΐου 2019

20:00-20:10 Εισαγωγή

20:10-20:20 ΣμουΘ

20:30-20:40 off art

20:50 -21:00 Ομάδα In Actu

21:00-21:20 Θεσσαλικό Θέατρο – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα εφαρμοστεί το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένας Μύλος, μια ιστορία” σε σχολικές ομάδες στις 16/5& 17/5 σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Λάρισας. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τον Μύλο μέσα από το μαγικό παράθυρο της ιστορίας και καθένας θα φτιάξει το δικό του χάρτινο ομοίωμα του Μύλου!

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της έκθεσης του Μουσείου.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

«Το Σήμερα του Χτες: Τοπογραφία της Αντίστασης- Έκθεση Φωτογραφίας του Δημήτρη Πάλλη»

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας τα τελευταία χρόνια έχει επωμιστεί το ρόλο του θεματοφύλακα των δύσκολων ιστορικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή τα χρόνια της Κατοχής και με μεγάλη χαρά θα συμμετέχει για πρώτη φορά στον εορτασμό της διεθνούς ημέρας των μουσείων με την έκθεση φωτογραφίας του κυρίου Δημήτρη Πάλλη με τίτλο «Το Σήμερα του Χτες : Τοπογραφία της Αντίστασης» .

Με αφορμή το φετινό θέμα του ICOM για την παγκόσμια ημέρα μουσείων τα έργα του Δημήτρη Πάλλη εκτίθενται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και διαλέγονται με εκθέματα της συλλογής μεταφέροντας στο σήμερα τη βαρύτητα της αύρας των ιστορικών γεγονότων της Αντίστασης.

Ο Δημήτρης Πάλλης εξορμώντας σε τόπους που τους βαραίνουν τα γεγονότα της Αντίστασης, αποτυπώνει με το φακό του την αλλαγή αλλά και τη διαχρονικότητα. Κτίρια που διατηρήθηκαν και κτίρια ερειπωμένα, τοποθεσίες μαχών και τοποθεσίες βασανιστηρίων και αντιποίνων, όλα απορροφημένα από το παρόν, αναδεικνύουν στις φωτογραφίες την ιστορική αχλή που τους σηματοδοτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη στις 14 Μαΐου στις 20:00 και η έκθεση θα παραμείνει μέχρι και τις 30 Αυγούστου.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας βρίσκεται στην Ιουστινιανού 42, στον αύλειο χώρο του 5ου Γυμνασίου και 5ου ΓΕΛ Λάρισας, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Ε

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, συμμετέχοντας όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, επέλεξε να πραγματοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων όπως περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω:

  • Πέμπτη 9 Μαΐου ώρα 20:30

Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Νίκος Δραγούμης ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας» & ξενάγηση στη Συλλογή Κατσίγρα

♦Στις 20.30 οργανωμένη ξενάγηση για τους φοιτητές του ΕΑΠ αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα.

♦Στις 21.15 προβολή στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα, παρουσία της ιδίας, με τίτλο «Νίκος Δραγούμης ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας», που αφορά στη ζωή και στο έργο του ζωγράφου Νίκου Δραγούμη. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη σκηνοθέτη κ. Κλεώνη Φλέσσα.

  • Τρίτη 14 Μαΐου ώρα 21:00

Defrag (= αποκερματισμός, η διαδικασία επανένωσης στοιχείων που αποτελούσαν κάποτε ενιαίο σύνολο.)

Η ομάδα OFF ART συνδέει καλλιτέχνες και τέχνες σε μια βραδιά στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα υπογράφοντας το defrag και ακροβατώντας ανάμεσα στην κληρονομιά και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Η βραδιά θα ντυθεί με ήχους από την ευρύτερη ηλεκτρονική ambient και avant garde μουσική παράδοση στο Αίθριο του ισογείου, ενώ μέσα στην πολύ πρόσφατα επανασχεδιασμένη μόνιμη συλλογή Κατσίγρα, performers θα μεταφράσουν σε δράση μιας συνεχόμενης ώρας, την μαγεία που αποπνέει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές τέχνης της Ελλάδας.

Projection mapping: Αντώνης Μόρας, Λευτέρης Μπατζανούλης

Γραφιστικά: Γιάννης Μαρκάτος

Κοστούμια: OFF ART/ Fab Jonkers, ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Χορεύουν στην μόνιμη συλλογή: Μαρία Κυρμά, Λαμπρινή Πολύζου, Βάσω Σουλτούκη

Μουσική επιμέλεια: dj Le comte

Σκηνοθεσία /χορογραφία: Ρούλα Καραφέρη

  • Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 20:00

♦Έκθεση έργων της Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο:

Παράλληλη Αφήγηση

Μνήμη, Παράδοση και προσωπικό αποτύπωμα

στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Επιμέλεια έκθεσης: Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης

Η Συλλογή Δωρεών-Αγορών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, έχει μια ιστορία που προηγείται της δωρεάς του συλλέκτη -δωρητή Γ.Ι. Κατσίγρα. Άρχισε να συστήνεται με την πρώιμη εκθεσιακή δραστηριότητα του Δήμου Λαρισαίων. Τα 210 έργα, τόσο από αγορές όσο και από δωρεές καλλιτεχνών αποτέλεσαν την βάση ανάπτυξης αυτής της δεύτερης παράλληλης σημαντικής Συλλογής.

Σήμερα, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έχει στην κατοχή της-πέρα από τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα και τα έργα του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης-μια μεγάλη σε αριθμό έργων Συλλογή, από αγορές-δωρεές που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Τα τελευταία χρόνια, η έντονη εικαστική δραστηριότητα και οι παράλληλες εκδηλώσεις λειτούργησαν ως κίνητρο για αλματώδη αύξηση νέων δωρεών.

Στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη των έργων αυτής της Συλλογής που βρίσκονται στα ''ντεπό'' της Πινακοθήκης. Προηγήθηκαν οι εκθέσεις ''Αποκτήματα 1'' και ''Αποκτήματα 2 '' καθώς και η έκθεση με έργα του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, που είναι πλέον περιουσία της Πινακοθήκης.

Με την επανέκθεση της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα το Μάρτιο, διαφάνηκε, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του κοινού, η ανάγκη περαιτέρω παρουσίασης έργων της Συλλογής Δωρεών –Αγορών της Πινακοθήκης, παράλληλα και σε «διάλογο» με τα έργα της ανανεωμένης μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο ''Επανασύνδεση. Ο τόπος, η Ιστορία, οι άνθρωποι στη Συλλογή Κατσίγρα '' .

Τα έργα της έκθεσης “Παράλληλη Αφήγηση. Μνήμη, Παράδοση και προσωπικό αποτύπωμα στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα», Θεσσαλών και μη καλλιτεχνών, αφορούν τη Μνήμη, την Παράδοση και το Ανθρώπινο Αποτύπωμα.

Την Μνήμη, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ζωή του ατόμου (ατομική μνήμη) και της κοινωνίας (συλλογική μνήμη) για το παρελθόν, το παρόν κα το μέλλον.

Την Παράδοση, στην οποία είναι αφιερωμένη και η φετινή ημέρα των μουσείων και ο τρόπος με τον οποίο αυτή μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει στη σύγχρονη τεχνοκρατική κοινωνία.

♦ Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Συμμετέχουν οι μουσικοί, Βαγγέλης Τσιαπλές, Σπύρος Καβαλλιεράτος και οι τραγουδιστές -μουσικοί Μαριάννα Ζάχου και Αλέξανδρος Τσιωνάς

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

Πληροφορίες: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

 

Δημοφιλή

Error: No articles to display

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων