Ιανουαρίου 29, 2020

ΑΕΛ: Κριτική και κριτικοί

Σεπτεμβρίου 08, 2019

Δυο αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League, και η ΑΕΛ παρά την κάποια βελτίωση της, σε σχέση με πέρσι, δεν έχει πείσει ότι μπορεί να κάνει την διαφορά. Και είναι ακόμη πιο ανήσυχος κόσμος.

Και η ανασφάλεια να ξεχειλίζει. Η κριτική είναι έντονη το ίδιο όμως έντονες είναι και οι αντιδράσεις σ’ αυτή.
Στο ποδόσφαιρο, όπου η κάθε ομάδα η ο κάθε παράγοντας (διοικητικός, προπονητής η ποδοσφαιριστής) κουβαλάει στο σήμερα τα βάρη η τις δάφνες του χθες, παρθενογένεση δεν νοείται. Και τόσο τα “βάρη” όσο και οι δάφνες της ΑΕΛ είναι τεράστια σε μέγεθος. Προκαλεί λοιπόν στον καθένα μας εσωτερικές αντιδράσεις η συνήθεια των ανθρώπων της ΠΑΕ, που εμφανίζονται ως οι δημιουργοί της νέας μεγάλης ΑΕΛ, να εξεγείρονται κατά των ‘’άδικων’’ κριτικών. Όμως τόσο η κριτική όσο και οι κριτικοί έχουν σαν αφετηρία την αγάπη για την ομάδα και προορισμό την επιτυχία της, ακόμη και αν κάποιες ακολουθούν λάθος δρομολόγιο. Στην περίπτωση μάλιστα των τελευταίων κριτικών, όπου η διοικητική πρακτική ξεπέρασε τις αντοχές και τις αγωνίες του μέσου φίλαθλου, η προσπάθεια να καλυφθεί η αδυναμία της ομάδας στο να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να ενοχοποιηθεί η μερίδα των διαμαρτυρομένων αποκτά περίεργα  στοιχεία. Οι υπεύθυνοι (;) που πέρσι μιλούσαν για την ομάδα με τις υψηλές βλέψεις και την σίγουρη έξοδο στην Ευρώπη και σωθήκαμε την τελευταία αγωνιστική, σήμερα απλά παρατηρούν την στασιμότητα της ομάδας και όταν δεν οικτίρουν την τύχη ή δεν τους φταίει το VAR, καταγγέλλουν τις ‘’μικρόψυχες’’ νοοτροπίες και τις ‘’καταγγελτικές’’ λογικές χρυσώνοντας το χάπι με κάποιους δανεισμούς ποδοσφαιριστών.  Αλλά στην Λάρισα ζούμε και, ευτυχώς, γνωριζόμαστε. Γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι που βρίσκονται σε πόλεμο  με τον Αλέξη Κούγια (ενώ αρχικά απολάμβαναν της προστασίας του) και τους συνεργάτες του και ποια είναι τα κίνητρα τους, και ποιοι είναι οι χιλιάδες φίλαθλοι που γκρινιάζουν ή – το χειρότερο – αδιαφορούν, γιατί περίμεναν κάτι περισσότερο και που στο τέλος άλλο πληρώνουν και άλλο παίρνουν. Ας μην βαυκαλιζόμαστε με το ότι είμαστε η μεγάλη ομάδα που την κυνηγάει το «κατεστημένο»  και από την ελπίδα ότι αύριο θα είναι – ίσως - καλύτερα τα πράγματα. Οι μέχρι σήμερα εμφανίσεις της ομάδας δεν είχαν την ίδια αύξηση ποιότητας που είχαν οι τιμές των εισιτηρίων.  Δεν ζητάμε (τουλάχιστον σήμερα) πρωτάθλημα Ελλάδας ή συμμετοχή στο Champions League, ζητάμε όμως η αδρεναλίνη να τρέχει στο αίμα μας από το καλό ποδόσφαιρο και όχι από την αγωνία που ζούμε (όσοι πηγαίνουμε ακόμη) σε κάθε αγώνα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Στο περασμένο πρωτάθλημα γλυτώσαμε την τελευταία στιγμή. Εφέτος φαίνεται ότι βαδίζουμε σε λίγο καλύτερα μονοπάτια, αλλά…
Μας ξεκαθαρίσατε, κύριοι, ότι δεν θα κάνετε μεταγραφές εντυπώσεων αλλά ουσίας και όλοι συμφωνούμε μαζί σας. Ούτε εμείς θέλουμε μεταγραφές αεροδρομίου (εξάλλου η Λάρισα δεν έχει αεροδρόμιο για ενθουσιώδεις υποδοχές) αλλά θέλαμε μια καλή ομάδα και τον παίχτη που θα κάνει την διαφορά. Αντ’ αυτού είδαμε μια ομάδα με τριτοδεύτερους Βαλκάνιους που ήθελε μεν, δεν μπορούσε δε. Δεν θα προσπαθήσω να υποκαταστήσω τον τεχνικό Μιχάλη Γρηγορίου. Δεν νομίζω ότι οι γνώσεις και οι δυνατότητες μου μπορούν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες δικές του. Αλλά νομίζω ότι μπορώ να δω ότι κάτι λείπει από αυτή την ομάδα, και μπορώ να νιώσω την ποδοσφαιρική ανία που συχνά μου προσφέρει. Και σίγουρα δεν θα δεχτώ άλλο το ‘’υπομονή, όλα θα γίνουν’’. Ζήτησαν πίστωση χρόνου και την πήραν. Ξέχασαν όμως να μας πουν όμως πόσος είναι αυτός ο χρόνος για να ξέρουμε και μείς τι μπορούμε να περιμένουμε και πότε. Μας υποσχέθηκαν την ομάδα που ονειρευόμαστε και μέχρι σήμερα δεν μας απέδειξαν ότι είναι ικανοί να την δημιουργήσουν. Ίσως κάποια πράγματα να μην τους πήγαν καλά. Αλλά ας μην βαφτίζουν τις συνεχόμενες μέτριες εμφανίσεις “άγχος για διάκριση” και ας μην βαφτίζουν την μουρμούρα και την απογοήτευση του κόσμου “πολεμική”.  Για την ποσότητα και την ποιότητα των ανακοινώσεων και των “προσωπικών δηλώσεων” δεν θα γράψω τίποτα τώρα αν και είναι από τα βασικά αίτια της αποχής του κόσμου. Ας μην διαμαρτύρονται ο μεγαλομέτοχος και οι συνεργάτες του και ας μη ξεχνούν ότι –και στο ποδόσφαιρο- κάποτε βγαίνει  ο λογαριασμός και πρέπει να πληρωθεί. Και προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως  όλα αυτά γράφονται γιατί με ενδιαφέρει μόνο η ΑΕΛ του γηπέδου και όχι αυτή των ερτζιανών και των site. Θα περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η ομάδα με τον νέο προπονητή και τις προσθήκες (έστω και δανεικών) της τελευταίας στιγμής.
Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε κάποια πράγματα…   
Φώτης Βακιρτζηδέλης

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων