Print this page

Φωτιές... άναψε στα ξυλουργεία του Βόλου ο αντικαπνιστικός νόμος

Δεκεμβρίου 02, 2019

Τρέχουν και δεν φθάνουν για να προλάβουν παραγγελίες για ανεμοφράχτες σε καταστήματα εστίασης

Φωτιές… στα ξυλουργεία του Βόλου άναψε η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα. Μπορεί οι καταστηματάρχες εστίασης να βγάζουν… καπνούς από τα αφτιά για την καθολική απαγόρευση του τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους, καθώς εκτιμούν ότι θα μειώσει την πελατεία στα καταστήματά τους, η εφαρμογή όμως του νόμου και οι πρώτοι έλεγχοι φαίνεται να έφεραν δουλειές και μάλιστα με «φούντες» σε εταιρείες στον τομέα της εμπορίας και κατεργασίας ξυλείας.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε και ξεκίνησαν έλεγχοι και επιβολή προστίμων για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, οι παραγγελίες για ανεμοφράχτες πέφτουν… βροχή. Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που είδαν τα «παραθυράκια» του αντικαπνιστικού Νόμου να κλείνουν οριστικά αποφάσισαν να επενδύσουν στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεών τους για να μπορούν οι πελάτες τους να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους χωρίς ούτε οι ίδιοι οι θαμώνες ούτε οι καταστηματάρχες να απειλούνται από τα «τσουχτερά» πρόστιμα που προβλέπονται.
«Οι παραγγελίες για ανεμοφράχτες απλούς ή με ενσωματωμένες ζαρντινιέρες πέφτουν βροχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας», παρατηρούν οι Γιώργος Μπαμπανίκος και Κώστας Γιαλαμάς της εταιρείας Woodware στον Βόλο.
Οι παραγγελίες είναι μαζικές και δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια του νομού. Επιχειρήσεις εστίασης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και από την Κέρκυρα(!) και τη Μυτιλήνη(!) παραγγέλνουν ανεμοφράκτες για να προστατεύσουν τους εξωτερικούς χώρους και να μπορούν οι πελάτες τους να απολαμβάνουν, χωρίς να ενοχλούν, το τσιγάρο τους. Είναι η εύκολη και νόμιμη λύση, καθώς οι ανεμοφράχτες με ύψος 1,80μ. πληρούν τις προδιαγραφές της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχουν περιμετρικά ανοιχτές τουλάχιστον δύο πλευρές και να μην υπάρχει στέγαστρο. Κατασκευές που συνιστούσαν δεύτερα… κλειστά καταστήματα στην προέκταση των νόμιμων καταστημάτων δεν συνιστούν εξωτερικούς χώρους και η νομοθεσία προβλέπει επιβολή προστίμων σε όποιον πιαστεί με το τσιγάρο αναμμένο στο χέρι.
«Οι πωλήσεις πλέον έχουν εκτοξευτεί στο διπλάσιο με το που άρχισαν οι έλεγχοι», αναφέρουν οι κ.κ. Μπαμπανίκος και Γιαλαμάς, μιλώντας μάλιστα για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τους δίνονται. «Δίνουν παραγγελία την Δευτέρα και θέλουν παράδοση την Παρασκευή. Πολλοί σπεύδουν να παραλάβουν την παραγγελία τους ακόμη και μόνοι τους για να γλιτώσουν ενδεχόμενη καθυστέρηση από τις μεταφορικές εταιρείες. Ζητούν παράδοση Παρασκευή για να μην χάσουν το Σαββατοκύριακο οπότε και η κίνηση στην εστίαση είναι αυξημένη», προσθέτουν.
«Τρέχουμε και δεν φθάνουμε. Δεν παραπονιόμαστε όμως. Ο αντικαπνιστικός έφερε δουλειά σε μια περίοδο «νεκρή» για τον κλάδο αλλά με αυξημένα έσοδα», τονίζουν οι κ.κ. Μπαμπανίκος και Γιαλαμάς.
Κάπνισμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι διατάξεις του Ν. 4633/2019, που ψηφίσθηκε στη Βουλή στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, απαλείφουν τις εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια» που υπήρχαν στην αντικαπνιστική νομοθεσία, απλοποιούν τους κανόνες και διευκολύνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των παραβάσεων.
Το κάπνισμα -και ως κάπνισμα εννοείται η χρήση τσιγάρου, πούρου, πίπας, το άτμισμα, τα θερμαινόμενα, ο ναργιλές- δεν επιτρέπεται:
-σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία,
- στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι),
- σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς,
- στα ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών,
- σε νυκτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων,
- σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κ.λπ., καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι.
Την εποπτεία των ελέγχων έχει το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Τα όργανα ελέγχου είναι τα εξής: Ελληνική Αστυνομία, Επόπτες Δημόσιας Υγείας Περιφερειών, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ελεγκτές του ΕΟΤ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), μεικτά κλιμάκια των παραπάνω αρχών.
Πηγή:taxydromos.gr

Σχετικα αρθρα