Αυγούστου 14, 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για την καύση SRF από την ΑΓΕΤ Βόλου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την καύση SRF από την ΑΓΕΤ Βόλου, επισημαίνοντας:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, σταθερά και επίμονα αγωνίζονται ενάντια στην καύση στερών αποβλήτων και επικίνδυνων υλικών από εργοστάσια, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η δίψα για όλο και μεγαλύτερα κέρδη των καπιταλιστών, κόντρα στο νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων της χώρας μας, που τους το επιτρέπει θυσιάζοντας την υγεία και την ζωή των κατοίκων ολόκληρων περιοχών.

Αυτό κάνουμε ανυποχώρητα και στην περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ στο Βόλο, που καίει σκουπίδια, RDF/SRF, ΠΕΤ-ΚΟΚ, υποστηρίζοντας ενεργά και την δράση των ταξικών εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ ήταν εκείνες που αποκάλυψαν τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές μελέτες, έκαναν γνωστό στις λαϊκές οικογένειες το έγκλημα που συντελείται στην πόλη του Βόλου. Απέδειξαν ότι οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν κοινή στάση στο ζήτημα, η τωρινή συνέχισε τις απαράδεκτες παραχωρήσεις στην εταιρία από εκεί που τις άφησαν οι άλλες. Μαζί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου, όλοι με μοιρασμένους ρόλους βάζουν τα κέρδη της πολυεθνικής πάνω από τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της πόλης.

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (4/4/2018), η Λαϊκή Συσπείρωση, επανέφερε ακόμα μια φορά με επερώτηση - παρέμβαση των συμβούλων της, το μεγάλο πρόβλημα της καύσης στερεών αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο, ζητώντας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

Να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της, σταματώντας να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση, που ασφαλώς έχει την πρώτη ευθύνη, προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ–ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ.

Να τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και να απαλείψει κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση.

Να πάρει πρωτοβουλίες για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά  RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.

Να πάρει πρωτοβουλίες για να εφαρμοσθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ–ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

Να παρέμβει για να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

Χρειάστηκε να γίνει η επερώτηση από τους συμβούλους του ΚΚΕ που είναι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και η κινητοποίηση των ταξικών εργατικών σωματείων και φορέων της Μαγνησίας, για να κάνει η Περιφερειακή Αρχή αυτήν την αναδίπλωση και να δηλώσει ότι αίρει την προηγούμενη θετική της απόφαση που επέτρεπε στην ΑΓΕΤ να καίει SRF και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στην ανάκληση της γνωμοδοτικής απόφασης που είχε πάρει κατά πλειοψηφία το 2013 για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση υλικών της ΑΓΕΤ στο Βόλο.

Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην πάλη των ταξικών εργατικών σωματείων και των κατοίκων του Βόλου, που αγωνίζονται ενάντια στην καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ και κάθε άλλη μονάδα.

Δεν πρέπει όμως να υπάρχει καμία επανάπαυση. Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ξανακούσει μεγάλες κουβέντες από τον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες από το Βόλο, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Αγοραστός ανέβηκε «στα κεραμίδια», με ανέξοδες δηλώσεις, που την επόμενη εξανεμίστηκαν κάτω από τη δικαιολογία ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης».

Έτσι και τώρα, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε ραδιόφωνο του Βόλου δήλωσε ότι: «Εμείς εκτελούμε το νόμο και κάνουμε ελέγχους. Δεν έχουμε δυνατότητα να πούμε στη βιομηχανία να κάψει συγκεκριμένα καύσιμα. Μπορεί να μη μας αρέσει κάτι, αλλά δεν μπορούμε να το απαγορέψουμε», νίπτοντας τας χείρας για άλλη μια φορά. Ο «νόμος» που ο κ. Αγοραστός δηλώνει πως η Περιφέρεια τηρεί, είναι εκείνος που δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να καίει τα σκουπίδια της μισής Ε.Ε. και να γεμίζει διοξίνες και επικίνδυνα αέρια το Βόλο. Οι έλεγχοι με βάση αυτή τη «νομιμότητα» όσοι και αν είναι, θα βγάζουν πάντα «σύννομες» τις εκπομπές αερίων. Σε τελική θα βγάζουν «σύννομο» το στόχο της εταιρίας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία της σε βάρος του λαού της πόλης.

Όσοι λοιπόν, βγαίνουν και μιλάνε με πύρρειους τίτλους για «νίκη» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν χάνουν ευκαιρία να «ευχαριστούν» τον Περιφερειάρχη, τελικά συμβάλλουν να συσκοτίζονται οι ένοχοι, να καλλιεργείται επανάπαυση στον κόσμο. Θυμίζουμε εξάλλου, ότι ισχύει στο ακέραιο η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής SRF/RDF σχεδόν σε κάθε Δήμο.

Το πρόβλημα λοιπόν, εξακολουθεί να υφίσταται αφού η εταιρεία έχει στο πλευρό της την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και τους τοποτηρητές της, την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας και τη Δημοτική Αρχή Βόλου. 

Ο αγώνας των εργατικών σωματείων και των φορέων του λαϊκού κινήματος της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας, πρέπει να έχει στο επίκεντρο:

Την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και απάλειψη κάθε σχεδιασμού για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση, όπως χιλιάδων τόνων SRF/ RDF στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ.     

Την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

Την διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος που θα συγκρούεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», του καθορισμού των ορίων ρύπων με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων όπως ρητά και κυνικά ομολογεί η Ε.Ε. Στη βάση αυτή να ενταθούν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την οριστική κατάργηση της καύσης στερών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων υλών για την υγεία του λαού και καλεί το εργατικά σωματεία, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς και τους κατοίκους τόσο της Μαγνησίας όσο και όλης της Θεσσαλίας, να κάνουν το ίδιο».

 

 

Δημοφιλή

Error: No articles to display

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων