Ιουλίου 11, 2020

Γιάννης Αλεξούλης: Γεννημένος πρωταθλητής

Σεπτεμβρίου 12, 2018

Ο Γιάννης Αλεξούλης, μέλος της μεγάλης ομάδας της ΑΕΛ με την οποία κατέκτησε ένα κύπελλο και ένα πρωτάθλημα, είναι σήμερα μια από τις πιο αποδεκτές προσωπικότητες της Λάρισας στον χώρο του αθλητισμού. Δεν είναι όμως πρωταθλητής μόνο στο ποδόσφαιρο. Το ήθος του, οι γνώσεις του, η στάση ζωής που έχει επιλέξει και η προσωπικότητα του τον καθιστούν πρωταθλητή της ζωής. Αντί λοιπόν να γράφω εγώ διάφορα πράγματα γι’ αυτόν του έκανα ένα μπαράζ ερωτήσεων και τον άφησα να μας πει ο ίδιος κάποια πράγματα.
Τον ρώτησα: Γιάννη Αλεξούλη ποιος είσαι, τι πιστεύεις, τι ελπίζεις και πως πορεύεσαι στην αθλητική και στην προσωπική σου διαδρομή;
Ας δούμε πως σκιαγραφεί ο ίδιος τον Γιάννη Αλεξούλη:  

«Γεννημένος στην Ελασσόνα το 1964, όπου και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια αποφοιτώντας από το Λύκειο το 1982.
 Μια παιδική ηλικία γεμάτη παιχνίδι στις αλάνες και στις γειτονιές, που ξεκινούσε το πρωί και τελείωνε αργά το βράδυ. Μέσα από τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού οι κινησιακές ικανότητες και δεξιότητες αναπτύσσονταν και διευρύνονταν. Αυτό αυτόματα σε έκανε αθλητή πολλών αγωνισμάτων αλλά και σου δημιουργούσε την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του αγωνιστή.
Ο φόβος ξένο πράγμα η νίκη σχεδόν αδιάφορη…ο στόχος πάντα ο αγώνας..το παιχνίδι.
Το σθένος είναι το βασικότερο στοιχείο ενός αθλητή. Και αυτό εκείνες οι εποχές το είχαν σαν κυρίαρχο στοιχείο, μιας και το ένστικτο της επιβίωσης ήταν σε υψηλό επίπεδο (πέφτεις-σηκώνεσαι).
Το πιο δημοφιλές άθλημα τελικά σε κερδίζει.  Έτσι και εγώ παρόλο που ήμουν λάτρης της ενόργανης γυμναστικής κατέληξα στο ποδόσφαιρο. Τα κίνητρα πολύ μεγάλα, τα είδωλα πολλά, τα όνειρα άπιαστα…
Ο Π.Ο.Ε Ελασσόνας στη Β’ και Γ’ Εθνική.
Το όνειρο κάθε παιδιού αφού την εποχήεκείνη το να βλέπεις του ποδοσφαιριστές σου προκαλούσε δέος. Οι μεγάλες ομάδες μύθος.
Η τύχη στην ζωή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που πολλές φορές καθορίζουν το μέλλον σου.
Έτσι όταν παίζαμε στην αλάνα ένας λάτρης του ποδοσφαίρου μας εντόπισε, έχοντας στόχο να φτιάξει την ομάδα της γειτονιάς ( τον Ολοσσών) όπου θα έπαιζαν όλα τα ταλέντα που αυτός έκρινε, με σκοπό όσοι συνεχίσουν να πάνε στον Π.Ο.Ε.
Ο Τάκης Βούλγαρης είναι ο προπονητής που πήρε όλη την ομάδα στα χέρια του. Ένας άνθρωπος που από παιδική αρρώστια έμεινε στο αναπηρικό καροτσάκι για όλη του την ζωή.
Η ομάδα ο Ολοσσών. Κάθε χρόνο παίρνει πρωτάθλημα και σε τρία χρόνια είναι στο Α’ τοπικό, μια κατηγορία που βρίσκεται και στο επίκεντρο προσοχής των μεγάλων ομάδων.
Η ΕΠΣΛ καλεί όλα τα ταλέντα του νομού και μέσα σε αυτά είμαι και εγώ με τον αδερφό μου που είναι καλύτερος από εμένα. Μεγάλη τύχη το να σε επιλέγουν.
Σε κάθε αγώνα οι προσωπικές επιτυχίες αυξάνονται και ο ανιχνευτής ταλέντων της ΑΕΛ, ο κ. Χρήστος Λεβέντης με επιλέγει μαζί με ακόμη 2-3 άτομα.
Έτσι με αυτούς που μέχρι χτες τους έπαιζα στα χαρτάκια, έφτασε η στιγμή να τους δω από κοντά και να με λένε συμπαίκτη.
Τρόμος, Δέος, Αμηχανία και φόβος τα πρώτα συναισθήματα…..Αγκάλιασμα και χρόνος προσαρμογής από την ομάδα.
Το μυστικό της επιτυχίας…ΔΟΥΛΕΙΑ…
Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή και μια έκπληξη…Να γνωρίζεις από κοντά είτε ως συμπαίκτης είτε ως αντίπαλος τα είδωλα της παιδικής σου ηλικίας και να σε βλέπουν με σεβασμό και να σε χαιρετούν.
Ήρθε ο καιρός πλέον να ξεπεράσεις τις φοβίες σου και τα κόμπλεξ, για να μπορέσεις να περπατήσεις σε αυτά τα αδιάβατα μονοπάτια.
Οι επιτυχίες ζωντανεύουν μια πόλη και δημιουργούν την ομάδα «μοντέλο», που θα αφήσει μια ιστορία ζηλευτή από όλο τον αθλητικό κόσμο του ποδοσφαίρου.


 Τρεις τελικοί κυπέλου και το κύπελο το 85’ και πρωτάθλημα το 88’ κάνει την ομάδα της ΑΕΛ «Βασίλισσα της Ελλάδας» στο ποδόσφαιρο..
Βασικό και κυρίαρχο στοιχείο ότι όλα αυτά έγιναν με δικά της παιδιά…Το ποδόσφαιρο που παίζει είναι άλλης εποχής και ο σεβασμός και η αγάπη απεριόριστη.
 Το να είσαι μέλος και συντελεστής αυτής της επιτυχίας αποτελεί ευλογία και όνειρο για κάθε άνθρωπο.
Το μυστικό της επιτυχία είναι να ξεπεράσεις τους φόβους σου όπως άλλωστε λέει και ένας ποιητής : «Ένα κεφάλι γεμάτο φόβους, δεν έχει χώρο για όνειρα».
 Κάποιοι θέλουν να αλλάξουν στυλ στην ομάδα και ως δια μαγείας σε δυο χρόνι, όλα τα παιδιά που ήταν η βάση της ομάδας αποτελούν παρελθόν.
 Και ξαφνικά μια καινούργια καριέρα ξεκινά στον ΠΑΟΚ, με πολλή δύναμη και ορμή αλλά πλέον και μεγάλη αυτοεκτίμηση.
Ο σεβασμός και ο θαυμασμός από την καινούργια ομάδα είναι δεδομένος…..Μαζί με τον Μητσιμπόνα δημιουργούμε ένα δίδυμο και ένα δέσιμο ξεχωριστό…..Η είσοδος στα ΤΕΦΑΑ ακόμη ένα κίνητρο για γνώση και ποιότητα στην ζωή μου.
Ωστόσο με την γέννηση των παιδιών η ζωή αλλάζει, σοβαρεύει και ο σκοπός της γίνεται διαφορετικός.
Ανάγκη η οικογένεια να γυρίσει στην βάση της για καλύτερη λειτουργία και ασφάλεια… Η επιστροφή στην Λάρισα επιβεβλημένη.
Δυστυχώς η ομάδα έχει χάσει την ταυτότητα της και από πρωταγωνιστής που ήταν είναι πλέον κομπάρσος….Οι ισορροπίες ευάλωτες, οι αδυναμίες πολλές κι οι διαφωνίες σε πολλά θέματα με ανάγκασαν τον Δεκέμβριο του 94’-95’ να πάω στον Ιάλυσσο.
Έχω πλέον 30-31 ετών και τα κίνητρα για το ποδόσφαιρο είναι πολύ χαμηλά
Έτσι ο Ιάλυσσος αποτελεί το φινάλε της καριέρας μου ως ποδοσφαιριστής.
Το μεγάλο όνειρο της ζωής μου είναι να γίνω γυμναστής και να ασχολούμαι με παιδιά…Γι’αυτό και η προπονητική αποτελεί μονόδρομο.
Ασχολήθηκα λοιπόν με τοπικές ομάδες του Νομού και ακαδημίες, όπου η χαρά της δημιουργίας είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα.
Όπως εγώ είχα την τύχη να με επιλέξουν και να μου δώσουν την ευκαιρία έτσι ευελπιστώ και ελπίζω αύριο κάποιο παιδί να έχει την τύχη αυτή.
Στα χρόνια της προπονητικής μου καριέρας πέρασα άλλες 4-5 φορές από την ΑΕΛ, ως προπονητής, ως σκάουντερ, ως παράγοντας αλλά δυστυχώς σχεδόν όλες τις φορές έφυγα για ηθικούς λόγους.
Φιλοσοφία της ζωής: « Η συνείδηση να καθορίζει το είναι και όχι το είναι την συνείδηση» ….. Γι’αυτό παρόλο που το 2010 εκλέχθηκα στον Δήμο Λαρισαίων ως πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης και διετέλεσα Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλοντας να έχω το αίσθημα της ελευθερίας της γνώμης μου και όχι κάποιας παράταξης, αφού διαφώνησα αποχώρησα.
 Το ίδιο χρονικό διάστημα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωής μου καθώς εργάστηκα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, στις φυλακές Λάρισας ως γυμναστής αλλά και στο αθλητικό σχολείο.
 Σήμερα είμαι Σύμβουλος του Δημάρχου Λάρισας σε θέματα Αθλητισμού και θέλω να σημειώσω ότι πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο από Δήμαρχο της πόλης.
Η σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να έχουν κίνητρα και ιδανικά αλλά και τις ευκαιρείς να μας δοξάσουν. ( Αυτήν η πόλη που σε πολλά αθλήματα ατομικά και ομαδικά έχει διακρίσεις).
Ως οικογένεια που ο αθλητισμός αποτελεί το μέγιστο αγαθό καθώς υπάρχουν 5 γυμναστές σε αυτήν ( Εγώ, αδερφός, αδερφή, και οι δύο κόρες μου) ( μάλιστα η μικρή μου κόρη είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα σε μήκος), μέλημά μας είναι όσον το δυνατό περισσότερος κόσμος να απολαύσει αυτόν τον μαγικό κόσμο του αθλητισμού που είναι βάση για την υγεία και την ευτυχία στην ζωή».

Εγώ δεν έχω παρά να του ευχηθώ να συνεχίσει την διαδρομή του πρωταθλητή σε όλα τα επίπεδα…
Φώτης Βακιρτζηδέλης

Δημοφιλή

Error: No articles to display

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων