Μαΐου 31, 2020

Στοιχεία σοκ για τη μικροβιακή αντοχή: 7 στους 10 έλληνες καταναλώνουν άσκοπα αντιβιοτικά

Σε απειλητικά επίπεδα για την Δημόσια Υγεία φτάνει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, 

η οποία συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) το 70% των ανθρώπων που καταναλώνουν αντιβιοτικά, δεν τα χρειάζονται. Αυστηρές ποινές για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή ζητούν οι γιατροί.
Χωρίς τάση βελτίωσης η κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας, καθώς όπως επισημαίνουν οι έλληνες επιστήμονες κάθε χρόνο το 68% των πολιτών λαμβάνει αντιβιοτικά, όταν στη Φιλανδία το ποσοστό των πολιτών που καταναλώνουν αντιβιοτικά  δεν ξεπερνά το  3%.  Το ελπιδοφόρο είναι ότι οι Ελληνες δεν «αποθηκεύουν» πλέον αντιβιοτικά  και το ποσοστό από 20% που ήταν έπεσε στο 1%.
Παίρνουν αντιβιοτικά ακόμα και για τις απλές χειμερινές ιώσεις
Στο ερώτημα γιατί ο  Έλληνας λαμβάνει αντιβιοτικά, οι επιστήμονες απαντούν ότι στο 70% των περιπτώσεων τα λαμβάνουν για απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα πονόλαιμο και συνάχι. Καταστάσεις  που δεν χρειάζονται καν ιατρική βοήθεια.
«Τα προμηθεύονται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου), η Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ. Αποτέλεσμα η υψηλή αντοχή των μικροβίων στα πολύτιμα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα,  με δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες το «κακό»  μικρόβιο του πνευμονιόκκοκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή, οι μισοί που προσβάλλονται δεν θα θεραπευτούν και το κολοβακτηρίδιο (ουρολοιμώξεις)  αντοχή στην κοινότητα 15%. Συνέπεια της υπερκατανάλωσης «η καταστροφή της δράσης των αντιβιοτικών» και  «η αντοχή των μικροβίων η οποία  μεταδίδεται», ανέφερε η κ. Κανελλακοπούλου.
Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να ξανακάνουμε ισχυρά τα αντιβιοτικά, μειώνοντας την κατανάλωσή τους, κατά 90% στην κοινότητα. "Η ευθύνη είναι όλων μας", τόνισαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.
«Πρέπει να αντιληφθούμε  ότι  νέα αντιβιοτικά δεν υπάρχουν άρα θα πρέπει να επιβιώσουμε με ότι έχουμε», ανέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας.
ΙΣΑ: Ζητά να θεσπιστούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή
Ενημέρωση, αλλά και αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή και υποχρεωτικό strep test, ώστε ο γιατρός να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία,  είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την  ορθή χρήση των αντιβιοτικών.
«Σήμερα δεν υπάρχει καμία ποινή για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και  ζήτησε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους το κάνουν, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των Φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών έχουν οι ίδιοι οι γιατροί, καθώς υπερσυνταγογραφούν, όπως έχει φανεί σε σχετικές μελέτες.

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων